Petak, 18 Siječanj 2013 16:48

"Ptice požeškog kraja"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UČENICI OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA PROVODE ZANIMLJIV PROJEKT  -

 

POŽEGA - Kako bi svoje učenike što više animirali te ih upoznali s biljnim i životinjskim vrstama u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića pokrenut je zanimljiv projekt "Ptice požeškog kraja". U projekt će kroz mnoge radionice biti uključeni svi učenici Kanižlićeve škole kao i mnogi nastavnici.

P1129309- Ideju za ovaj projekt dao je jedan roditelj i kako se svima dopao, odlučili smo ga realizirati. Središnji dio projekta je izrada kućica za ptice koje će biti postavljene u prirodi u Požeškoj gori. Ima jako puno nastavnih predmeta koji se mogu povezati u ovaj projekt od kemije, biologije, povijesti, geografije, pa i glazbene kulture zbog čega su u projekt uključeni i mnogi nastavnici. Uz kućice koje će učenici sami izrađivati te postavljati u prirodi, u sklopu projekta, učenici će se kroz različite radionice moći bolje upoznati i s vrstama ptica koje obitavaju u ovim krajevima. Izrađivati će i ptice od papira, učiti pjesme koje govore o pticama, ali i doznati više o skladateljima tih pjesama, a bit će i druženja u prirodi. Sam projekt trajat će do kraja godine, a vjerujem da će i ubuduće biti nastavljen - doznajemo od inicijatorice projekta, nastavnice razredne nastave Irene Topalušić.

P1129306Rezultat rada učenika i nastavnika koji zajedno rade u radionicama vidjet će se uskoro, a već 26. siječnja postavit će se prve kućice za ptice u prirodi, istakla je ravnateljica Marija Samardžija.

U izradi kućica za ptice uključilo se dosta učenika. – Htio sam pomoći pticama da i one imaju svoje domove i gnijezda. radimo drvene kućice za koje smo nacrte našli na internetu. Ja sada završno učvršćujem kućice šarafima, a cure će to onda obojati – kaže Filip, učenik 8 razreda.

Potporu projektu dali su i stručnjaci Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije koji će zajedno s učenicima s vremena na vrijeme obilaziti kućice kako bi vidjeli koliko ih ptice uistinu koriste.

- Mi dosta radimo s učenicima osnovnih škola te su pojedine škole i uključene u naše projekte. Isto tako imamo i nekoliko projekata koji se odnose na ptice, a riječ je o obilježavanju Europskog dana prebrojavanja ptica, zaštiti bijelih roda i prebrojavanju ptica močvarica - ističe nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Predrag Livak dodajući kako će učenici Kanižlićeve škole ubuduće biti uključeni i u projekt "Mladi čuvari prirode" kojega provodi javna ustanova.

U prvoj javnoj prezentaciji projekta prikazani su prvi radovi nastali na radionicama, a pticu su nam približili kroz pjesmu, likovni prikaz i igru učenici, članovi pojedinih školskih grupa.

V.Re. i V. Pr.