Subota, 02 Svibanj 2020 10:25

Od subote 2. svibnja omogućena okupljanja vjernika u crkvama na svetim slavljima

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

U skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprječavanju zaraze COVID-19 vezane za vjerska okupljanja, biskup Antun Škvorčević uputio je Pismo svećenicima i vjernicima Požeške biskupije: 

 - Izolacijske mjere, poduzete u RH zbog opasnosti zaraze koronavirusom obustavile su i okupljanja vjernika u crkvenim prostorima. S poboljšanjem epidemiološke situacije mjere su ublažene, te su od subote, 2. svibnja 2020. ponovno dopuštena slavljenja svete mise i drugih sakramenata uz sudjelovanje vjernika. U prilogu vam dostavljam dokument Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod naslovom Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 u crkvenim prostorima vezano za vjerska okupljanja, kojih se treba  pridržavati. Kao što sam istaknuo prigodom uvođenja mjera obustave okupljanja u crkvama, tako potičem i sada da imamo na pameti kako je „Salus animarum suprema lex – Spas duša vrhunski zakon“, ali da nam je u okolnostima ugroze koja još uvijek traje, tako nastojati organizirati pastoralna okupljanja da ne naškodimo ni svome zdravlju niti zdravlju onih čijim dušama služimo. Potrebno je ravnati se po načelu pastoralne razboritosti:  Ne ukidati svetinje i služenje Crkve spasenjskom dobru ljudi, nego ga prilagoditi okolnostima. Ne smijemo zaboraviti da ugrozu stvaraju socijalni kontakti te njima treba posvetiti posebnu pozornost, napose u organiziranju prostora slavlja svete mise i drugih sakramenata. U tom smislu svaki će župnik dogovoriti sa svojim župnim pastoralnim vijećem kako će konkretno primijeniti navedeno pastoralno načelo u svojim uvjetima, pridržavajući se mjera obrane od opasnosti zaraze koronavrusom, koje nisu dokinute nego ublažene.

Izvanredne okolnosti traže od nas veću pribranost duha, da ne nasjedamo površnim i jednostranim raspravama o pojedinim pitanjima vjerskog života, ne podliježemo bolesnom kritizerstvu, nego svoje energije ulažemo u duhovno dobro i sve ono što mu u našim župama služi, napose u nastojanje oko pomaganja najslabijima među nama po organiziranom Caritasu i na druge načine. Nakon dužeg vremena među ostalim treba omogućiti vjernicima da pristupe i sakramentu pomirenja te ih upoznati na koji će se način on slaviti u pojedinoj župi. O slavljima pak prve svete pričesti i svete potvrde naknadno ćemo dostaviti upute. Trenutačno je važno da svećenici i vjeroučitelji u dogovoru s roditeljima pripravljaju kandidate za navedene sakramente po građi i na način kako je to svim župnicima i vjeroučiteljima dostavio Pastoralni centar naše Biskupije.

Od srca zahvaljujem braći svećenicima i svim vjernicima što – svjesni „da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje“ (Dj 14,22) – neumanjenim žarom i u izvanrednim okolnostima nastoje strpljivo i s razumijevanjem svjedočiti svoju pripadnost Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, trajno pronalazeći način da po svetim sakramentima budu dionici Božjih dobara. U subotu, 2. svibnja 2020. na početku Marijina mjeseca, kad se ukida obustava okupljanja u crkvama i kad se trebalo održati hodočašće osnovnoškolaca naše Biskupije u Voćin, hodočastit ću u voćinsko svetište. U ime svih vas zahvalit ću Isusovoj Majci što je do sada bdjela nad nama da nas ne zahvate veća stradanja od koronavirusa i drugih nevolja te joj povjeriti da nas i dalje čuva kao svoje odane sinove i kćeri u osobnim i obiteljskim teškoćama, posebno od opasnosti da mnogi ostanu bez radnog mjesta. Zamolit ću je da našoj djeci i mladima pomogne u trenutačnim neredovitim uvjetima savjesno izvršavati školske obveze, duhovno rasti i izgrađivati se snagom Isusove uskrsne pobjede nad smrću, te s pouzdanjem u Boga i bez straha iščekivati budućnost u kojoj će biti zauzeti čimbenici društvene izgradnje. Pozivam vas da se u svojim župama napose na svibanjskim pobožnostima duhovno sjedinite s navedenim pobožnim činom.

Neka u ovom vremenu nemalih poteškoća siđe na sve vas Božji blagoslov, zalog svakog dobra. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu - zaključuje biskup Antun.