Utorak, 15 Siječanj 2013 15:57

Novi sjaj stare veličke crkve

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OBNOVA I RESTAURACIJA CRKVE SV. AUGUSTINA  -

 

VELIKA - Srednjovjekovna sakralna ljepotica iz druge polovice 13. stoljeća zahvaljujući potpori Ministarstva kulture dobiva novi sjaj. Unatrag pet-šest godina ona se sustavno obnavlja a lani je napravljena i drenaža oko cijelog objekta kako bi se spriječila vlaga.

U projektima obnove i restauracije župna crkva svetog Augustina u Velikoj, kao spomenik kulture iz druge polovice 13. stoljeća već se godinama nalazi na listi Ministarstva kulture kao vrijedna spomenička baština koju treba očuvati od devastacije. Crkva se već godinama obnavlja pa je i lani za radove na uređenju Ministarstvo osiguralo 400 tisuća kuna.

Sanirano je i krovište, postavljene su i nove klupe, a radilo se i na unutrašnjem uređenju, uređena je sakristija i restaurirane su vrijedne freske.

- Sve ono što smo planirali to smo lani i napravili. Kako je riječ o izuzetno vrijednom objektu vjerujem da će nas Ministarstvo kulture i dalje podupirati kako bi uredili ovaj sakralni objekt. Planiramo urediti pod, posebice u lađi crkve, a tu je i grijanje, tako da bez potpore ministarstva nećemo moći obaviti radove - navodi župnik Mario Sanić dodajući kako je u župnoj crkvi svetog Augustina koju krasi i zvonik visok 40 metara sagrađen između 1740. i 1742. godine također saniran.

V.Re.