Utorak, 15 Siječanj 2013 15:46

Obilježeno programom uz rodnu kuću

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

111. OBLJETNICA ROĐENJA PJESNIKA DOBRIŠE CESARIĆA  -

 

POŽEGA – Kratkim kulturnim programom i polaganjem vijenca na spomen ploču ispred rodne kuće, obilježena je 111. godišnjica rođenja poznatog Požežanina, pjesnika Dobriše Cesarića. Pjesnika Dobriše prisjetio se u svom obraćanju požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i akademik Dubravko Jelčić.

- Kada smo u proteklih 10 godina obilježavali ovaj dan i polagali vijenac na rodnu kuću, najavljivali smo manifestaciju Dani Dobriše Cesarića. Upravo kroz tu manifestaciju iznjedrilo se niz knjiga, mladih pjesnika, znanstvenih radova i nagrada, kroz siječanj smo na neki način živjeli sa Cesarićem i otkrivali sve ono bogatstvo koje postoji u požeškim još neotkrivenim bogatim riznicama. Evo, prošlo je tih 10 godina, zaokružili smo jednu priču, no Požega je puna mnogo znanih, slavnih ljudi s kojima možemo otpočeti i jednu novu priču – rekao je gradonačelnik Ronko te pozvao na skore Dane Matka Peića.

- Hrvatska književnost ima velikih pjesnika, ali Cesarić u tom nizu ima posebno mjesto. Ta posebnost uvjetovana je njegovim odnosom prema riječima. On se služio svakodnevnim riječima, ali naša riječ nije ista kao njegova. On je svaku riječ izgovarao kao da je izgovara prvi put. Njegovo jednostavno pitanje – kako ste – nije bilo ono obično pitanje koje svi mi koristimo. Njegove riječi su njemu bile svetinja i zato sjećajući se Cesarića mi se uvijek obraćamo njegovoj poeziji, ponosni smo na njega i time što se taj velikan rodio u Požegi – rekao je akademik Jelčić prisjećajući se i dana prije 23 godine kada se postavljala ova ploča na rodnu kuću Cesarićevu.

Kratki kulturni program izveli su učenici OŠ Dobriše Cesarića, Tonka Pavelić, Ilija paović i Petra Mišić, koji su recitirali nekoliko Cesarićevih pjesama. Kroz program isprepleten pjesmama i mislima Cesarića, vodila nas je prof. Kristina Lešić. Vijenac na rodnu kuću zajedno su postavili gradonačelnik Ronko i akademik Jelčić uz nazočnost brojnih građana i učenika obližnjih škola.