Subota, 04 Travanj 2020 09:22

Copernicus pruža podatke za unaprjeđenje istraživanja COVID-19 i nadzor pogođenih područja

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

CAMS je pokrenuo stranicu za pružanje ažuriranih podataka o kvaliteti zraka na dnevnoj i tjednoj osnovi. Na stranici će se naći karte, vremenske serije i animacije dušičnog dioksida (NO2) i sitnih lebdećih čestica (PM10) za 50 glavnih europskih gradova. Na temelju satelita, zemaljskih promatranja i najsuvremenijih numeričkih modela, CAMS-ovo praćenje atmosfere omogućuje uvid u trenutne razine onečišćenja zraka u Europi, uključujući učinke mjera poduzetih za suzbijanje COVID-19 na kvalitetu zraka. To je prilično složeno, jer postoje velike očekivane razlike u površinskoj koncentraciji zagađivača zbog stalnih promjena vremena i mnogih izvora emisije koji su i dalje aktivni. Ipak, CAMS je već otkrio smanjenje razine NO2 u sjevernoj Italiji od početka karantene. Nadalje, CAMS razmatra i druge učinke koje zagađenje zraka može imati na COVID-19.

"Trenutno nije utvrđeno da zagađenje zraka igra ulogu u širenju SARS-CoV-2", komentira Vincent-Henri Peuch, voditelj Copernicus službe za nadzor atmosfere. "Međutim, utvrđeno je da zagađenje zraka utječe na kardio-pulmonalno zdravlje i imunološki odgovor. Pored toga, želimo proširiti našu mrežu suradnje s medicinskim istraživačkim timovima zainteresiranim za testiranje hipoteza o potencijalnom transportu i preživljavanju virusa na sitnim lebdećim česticama suspendiranima u zraku."

U međuvremenu, C3S je surađivao sa stručnjacima za zaštitu okoliša B-Open kako bi razvio besplatnu aplikaciju Climate Data Store (CDS) i demonstrirao mogućnosti koje Copernicus podaci nude istraživačima poput epidemiologa i zdravstvenih stručnjaka u suočavanju s COVID-19: aplikacija Monthly Climate Explorer for COVID-19.* Izbijanja virusnih bolesti često su sezonske prirode, što je dovelo neke istraživače do hipoteze da bi COVID-19 mogao pokazati sličan obrazac. C3S nudi povijesne podatke o temperaturi, vlažnosti i UV zračenju na razini tla, kao i o mnogim drugim klimatskim varijablama, iz globalne re-analize ERA5. Ovi podaci o okolišu istraživači mogu koristiti za testiranje hipoteze o klimatskim odrednicama i za istraživanje tvrdnji da temperatura i vlaga mogu utjecati na širenje COVID-19.**

„Podaci C3S podržavaju društvo pružajući vjerodostojne informacije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti klime u Europi i ostatku svijeta“, kaže Carlo Buontempo, voditelj Copernicus službe za klimatske promjene. „Nudimo alate i stručna vodstva koja omogućuju transformaciju naših podataka u vizualne proizvode, poput karta i grafikona. Nova aplikacija COVID-19 Climate Explorer u CDS-u nastoji pokazati široki potencijal naših podataka i pokazati korisnicima kako mogu koristiti C3S podatke o okolišu za vlastita istraživanja. "

C3S pruža povijesne, trenutne i buduće podatke o temperaturi i vlažnosti prikupljenima za područja u širini od 12 kilometara. Sredinom ožujka služba je zatražila od B-Open-a da razvije aplikaciju koja može usporediti te podatke s lokacijama smrtnih slučajeva COVID-19 za siječanj, veljaču i ožujak 2020. koje je osiguralo Sveučilište Johns Hopkins. Aplikacija također pokazuje kako će se temperatura i vlaga u svijetu vjerojatno mijenjati u sljedećih nekoliko mjeseci na temelju podataka C3S koji datiraju unazad dvadeset godina. To omogućuje identifikaciju uvjeta koja su klimatsko pogodna ili nepogodna za širenje koronavirusa, koji će se vjerojatno pojaviti u skoroj budućnosti.