Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 13:03

Prvi znanstvenik među velikanima

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

UZ 70. OBLJETNICU SMRTI NIKOLE TESLE  -

 

Kada je Nikola Tesla umro, 7. siječnja 1943. godine, Radio New York tom je prilikom emitirao slijedeću poruku: „Umro je najveći pronalazač koji je ikada živio na zemlji…, Čovjek koji je toliko mnogo učinio… Pravi, važan dio Tesle živi i živjet će u njegovim postignućima, a ona su golema, gotovo da se ne mogu sagledati ni izmjeriti, jer su odavna postala sastavnim dijelom naše civilizacije i svakodnevicom naših života… Nijedan izumitelj u svijetu ne bi mu ni svijeću mogao držati…“ Kakve velike riječi, kakva poruka! I to unatoč činjenici što je T. A. Edison bio i ostao američki nacionalni heroj broj jedan.

Tesla by Ličan StipeO slavnom pronalazaču fascinantne inventivnosti, čovjeka genijalnih izuma, upečatljivog pjesničkog čarobnjaka elektriciteta i svjetla, najznačajnijeg i najzagonetnijeg znanstvenika, borca za ideale naprednog čovječanstva, kozmopolita, domoljuba i rodoljuba…, inženjer i fizičar Tesla, zadužio je cijeli svijet svojim pronalascima bez kojih bi današnji život bio nezamisliv.

O njegovim mnogobrojnim izumima učili smo ili se uči u školama, puno toga doznajemo iz mnogobrojnih knjiga i drugih sredstava informiranja. Ovom ćemo ih prilikom samo djelomično nabrojiti: proizvodnja izmjenične struje, njezin prijenos i distribucija, generatori i transformatori za struje visoke frekvencije, trofazni motor, dinamo, bežični prijenos signala i upravljanje na daljinu, oscilatorski transformator za visoke frekvencije, ispravljač izmjenične struje, konverter / pretvarač/, prikupljač kozmičke energije za pogon automobila na sunčani pogon…, pa sve do „sitnice“ koju imamo u svim vozilima – brzinomjer.

Dodajemo i to da su neka od ključnih Teslinih genijalnih zamisli i izuma, s kojima nas je uveo u svijet radija, robotike, računala, znanosti o projektilima itd., često ostvarena pod drugim imenima, tako da je njima pripala slava i novac, što uključuje i više dobitnika Nobelove nagrade! Upečatljiv primjer je Guglielmo Marconi. On je posjećivao Teslu, gledao njegove uratke, da bi 1901. g. uspostavio prvu radio vezu! Mnogo godina kasnije Vrhovni sud SAD presudio je da je to zapravo Teslino dostignuće! Ali, što to vrijedi, Marconi je upisan u sve znanstvene i druge knjige, pa se on i danas slavi kao izumitelj radija.

Za naznačene i druge zagonetnije izume, svakodnevnica je pokazala i pokazuje istinu i vrijednosti svakoga prema njegovom radu, pa u svezi toga svim koji nisu vjerovali u njegova djela i proricanja, odgovorio je: Sadašnjost je njihova, budućnost, za koju sam zaista radio, je moja.

Glede njegovih savjeta, osobito mladima, poručuje:

-         Mlad čovjek koji želi svjetlu budućnost treba naporno raditi na realizaciji svojih ideala, bez obzira na materijalni cilj.

-         Čovjek je rođen da trpi i da se bori, jer tko tako ne čini, taj mora da propadne.

-         Meni ne treba pomoći nego teškoća: što teže to bolje, ja najbolje radim u borbi.

-         Ako vašu stečenu sposobnost prati dobar glas i umijeće nemogućeg, onda je i lovorov vijenac vaš.

-         Narod koji usvoji znanost, osigurao je budućnost, skinuo okove ropstva, oprostio se od tuđe dominacije i stupio u red svjetskih vlasti.

Iz strogo čuvanog Teslinog dnevnika, koji se nalazi u muzeju, doznali su se neki podaci koji do sada nisu objavljivani! Evo samo jednog dijela od dosta tajni koji se u njemu nalaze. - Moji preci Draganići, pisao je Tesla, hrvatski su plemići koji su u Liku došli u XIV. stoljeću i tu ostali. U Liku su moji preci došli preko Novog Vinodolskog. Predci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je u Bosansku Krajinu – tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao teslom, prema alatki kojom se obrađuje drvo i otuda je moje sadašnje prezime Tesla. To je, zapravo, nadimak. (o.a. taj predak zvao se Ivan!)

Prema čovjeku neobična zalaganja, rijetko poznate marljivosti i kreativnosti moramo, i to na svim razinama, radi nas samih, pamtiti i obilježavati njegova besmrtna postignuća. Uvrštavanjem prigodnog teksta uredništvo ovih novina upravo to čini, uključujući se u nastojanja da Tesla što prije postane hrvatski in i brand.

Eto, i predstavnici rukovođenja u našem gradu su, u povodu 100-te obljetnice početka rada nekadašnje HE Kuzmica, ujedno i početak elektrifikacije Požege, postavili spomenik Tesli u čast, uključujući se tako u nastojanja da žitelji i na taj način bar malo više doznaju o toj iznimnoj ličnosti.PA123754

Ovaj članak, kao i oni prije objavljivani, ili zasebno prigodnom knjigom objelodanjeni, rezultat je moga interesa za „genijalnog vizionara s ličkih vrleti“ i velike želje da se u svakoj prilici i prigodi popularizira tog nenadmašnog velikana iz Hrvatske, iz Like, iz rodnog Smiljana, gdje je 2006. godine izgrađen svrhoviti Memorijalni centar i gdje je velebni Velebit i plavetno nebo, dvije vječnosti i dva beskraja, svako sebi dovoljan, a uvijek zajedno.

Stipe Tonković