Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Ožujak 2020 21:00

Ginko iz Daruvara osvojio drugo mjesto na natjecanju za Europsko stablo 2020.

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Ginko iz Daruvara kao pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. predstavljao je Hrvatsku između 16 kandidata za ovogodišnje natjecanje Europsko stablo 2020. te je osvojio drugo mjesto s preko 28 tisuća glasova. Ispred njega bilo je samo drvo iz Češke imena Guardian of the Flooded Village koje je na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od nastanka natjecanja u Bruxellesu proglašeno pobjednikom.

Daruvarski ginko kandidirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. On svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Natjecanje je prvi put održano 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama unatrag organizira u Češkoj Republici. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je mjerodavan povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Galerija slika