Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 05 Veljača 2020 09:35

Obilježili smo Svjetski dan borbe protiv raka

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA  -

Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik. Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti. Oko 20.000 novooboljelih od raka registrira se u Hrvatskoj svake godine, a oko 13.000  oboljelih od raka svake godine umre.

Svjetske statistike također su porazne. Više od 12 milijuna ljudi godišnje oboli od raka, a milijun ih umire od ove bolesti. Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Kako u svijetu tako i u Hrvatskoj stope pojavnosti raka su u porastu, a stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca, nego u žena. Najviše žena oboli od raka dojke, debelog crijeva i pluća. Muškarce naviše ubija rak pluća, a odmah potom rak debelog crijeva i prostate. Za rak dojke i debelog crijeva te za rak vrata maternice, srećom, postoje nacionalni programi prevencije koji daju svoje prve pozitivne rezultate.

Nažalost, Hrvatska i svijet teško kažu DA nepušenju  pa veliki broj oboljelih od raka pluća i dalje drži na prvom mjestu pojavnosti. O raku prostate u Hrvatskoj malo govore i struka i mediji. Stoga je Hrvatska liga protiv raka ove godine odlučila na  Svjetski dan borbe protiv raka promovirati novi letak  sa bitnim informacijama o dijagnostici i liječenju raka prostate od kojeg u Hrvatskoj oboli oko 1.800 muškaraca. (Autori letka su dopredsjednica Lige dr. Ilona Sušac i prof. Davor Trnski, specijalist urolog). I na kraju podsjećamo na činjenicu da se čak 50% karcinoma može spriječiti da nikada ne nastane i to s malo truda: prestati s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti,  redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, zaštititi se od infekcija povezanih s nastankom raka i izbjegavati nekritičko sunčanje.