Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Listopad 2019 10:09

Povratak u stoljeće vladavine obitelji Janković kroz brojne i zanimljive sadržaje

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

U SUBOTU U PAKRACU POVIJESNI DOGAĐAJ „TRAGOM JANKOVIĆA“ - 

 U Pakracu će u subotu 5. listopada po drugi puta biti održana manifestacija “Tragom Jankovića” u sklopu koje će za posjetitelje biti organizirani brojni, zabavni i zanimljivi sadržaji, s ciljem povjesnog približavanja razdoblja između 1760. i 1861., tijekom kojeg su ovim područjem vladali članovi obitelji Janković.

 „Tragom Jankovića“ zajednički organiziraju Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac, a projekt je to kojim se kroz oživljavanje za Pakrac i okolicu izuzetno važne povijesne priče o poznatoj obitelji Janković želi stanovnicima Pakraca i njegovim gostima približiti dio zanimljive pakračke povijesti te na taj način očuvati važan dio baštine ovog prostora.

Glavnina događanja će biti održana u Kompleksu Janković, u kojem danas djeluju Muzej grada Pakraca te Osnovna glazbena škola Pakrac, a koji je bio središte života tadašnjeg pakračkog vlastelinstva obitelji Janković, dok je danas zaštićena kulturno - povijesna cjelina grada, nastala u 18. stoljeću.

Program počinje u 11 sati

Program počinje u 11 sati radionicom krasopisa „Učimo krasno pisati“, a od 12 sati je na rasporedu radionica izrade damskih torbica te ukrašavanja zastavica i uređenje dvorišta sadnjom cvijeća. Objed za pučanstvo je predviđen u 13 sati, na meniju je mađarski perkelt, a poslije objeda će biti upriličen pivski banket kao i „Barokni frizeraj“.

Od 14 sati počinju nagradne igre koje su bile omiljena zabava obitelji Janković. Organizator je pripremio dvije igre; „Osvoji pakrački dekret“ i grofičinu tombolu „Lov na sreću“.

Od 16 sati će posjetitelji moći krenuti u kostimiranu šetnju gdje će se pobliže upoznati s povješću vlastelinskog kompleksa, ali i pakračke župne crkve, Spahijskog podruma, te Hotela Pakrac na čijem mjestu je nekada bila gostionica u vlasništvu obitelji Janković.

A od 17 sati za sve posjetitelje će u dvorištu kompleksa Janković biti upriličen barokna zabava, uz koncert i ples.

- Tijekom stogodišnje vladavine obitelji Janković i zahvaljujući njenim članovima, cijelo područja Pakraca i šire je izuzetno napredovao na svim poljima gospodarskog i društvenog života. Uslijed pečata koji su kao obitelj Jankovići ostavili na ovom prostoru smatramo kako je najbolji način približavanja njihove ostavštine ovom kraju, upravo oživljavanje povijesti odnosno razdoblja u kojem su živjeli. Povijest tog razdoblja oživljavamo kroz gastronomiju, edukativne radionice, kostimirana vodstva po lokacijama za čiju su gradnju članovi obitelji zaslužni, glazbu njihovog doba, ples odnosno rekonstruirane zabave toga doba. U rekonstrukciji se oslanjamo samo na provjerene, povijesne činjenice koje crpimo o ovoj obitelji iz različitih povijesnih dokumenata i putopisa, poručila je u ime organizatora Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeje Grada Pakraca.