Ispiši ovu stranicu
Utorak, 01 Listopad 2019 10:28

Najavljena nova priredba Večer poezije i vina - Vinum et poeta u vinskoj klijeti

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NOVU SURADNJU ZAPOČELI POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE I VELEUČILIŠTE U POŽEGI - 

POŽEGA - Na Veleučilištu u Požegi održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena nova manifestacija pod nazivom “Vinum et poeta”-Večer poezije i vina, koju Ogranak Matice hrvatske Požegi organizira u suradnji s požeškim Veleučilištem. Predsjednica požeškog Ogranka  Ljiljana Marić istaknula je kako su nakon odluke za pokretanje nove manifestacije željeli da bude na nacionalnoj razini i da na neki način poveže kulturu i gospodarstvo, promovira ovaj kraj te njegove najveće i najbolje potencijale. -Tako je došlo do ideje da se poveže poezija s onim po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske -a to je vino. Logički je tada bilo da suradnju na ovom projektu ponudimo požeškom Veleučilištu. Drago nam je da su oni to svesrdno prihvatili i ovom prigodom na tome posebno zahvaljujem dekanu prof. dr. sc. Borislavu Miličeviću. Isto tako željela bih posebno zahvaliti na podršci, pokroviteljstvu i financijskoj pomoći požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, kutjevačkom gradonačelniku Josipu Budimiru te načelniku Općine Kaptol Mili Pavičiću-kazala je predsjednica Marić. Pritom je zahvalila studiju grafičkog dizajna Radnja iz Zagreba kojeg čini Požežanin Antonio Karača i Petra Vrdoljak, koji su napravili logo manifestacije, dizajnirali nagradu i ostale promotivne materijale te pridonijeli da ova manifestacija bude što prepoznatljivija,

Večer poezije i vina u veleučilišnom podrumu u Podgorju

Prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi doc.dr.sc. Berislav Andrlić govorio je o tome što za njih znači sudjelovanje u organiziranju ove manifestacije.-Izražavam osobito zadovoljstvo da smo dio jedne ovakve neobične priče u kojoj do sada nismo imali priliku sudjelovati. Kaže se da vino spaja ljude, a ovdje ćemo okupiti glazbu i sve ono što ovaj kraj i tradicija obuhvaćaju. Kao Veleučilište smo i društveno odgovorna ustanova, a prema našoj strategiji, imamo suradnju s državnim ustanovama i udrugama i nadam se da je ovo jedna u nizu takvih manifestacija. Isto tako otvoreni smo i dalje i za druge oblike suradnje s Maticom hrvatskom, a to su zajedničke publikacije kao mogućnost suradnje i svi drugi vidovi događanja, na dobrobit ove naše zajednice-rekao je prodekan. Mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela, koji je najviše tehnički pomagao, govorio je o načinu na koji će se Veleučilište predstaviti na Večeri poezije i vina.- Predstaviti ćemo svoja vina koja ćemo probati sljubiti s poezijom koja bude predstavljena na našem Nastavnom objektu u veleučilišnom podrumu u Podgorju. Predstavit ćemo ujedno i neka nova i vrhunska vina i nadam se da će taj spoj pridonijeti da poeziju podignemo na jednu još višu razinu. Selo Podgorje je iznad Vetova, a postoji putokaz te neće biti problem pronaći lokaciju-zaključio je J. Mesić.

Na natječaj se javilo 43 autora sa 61 pjesmom

Predsjednica prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda Lana Derkač obavijestila je novinare o tome koliko je pjesama pristiglo, koliko je pjesnika poslalo svoje pjesme te tko je birao najbolju pjesmu..- Na prvi natječaj za nagradu Vinum et poeta- Večer poezije i vina , javilo se 43 autora s ukupno s 61pjesmom.Pristigli su najrazličitiji radovi iz svih dijelova Hrvatske, od onih početničkih pa do visoko sofisticiranih, s Pelješca, iz Osijeka, Hrvatskog zagorja, a odaziv je bio iznimno velik. Došao je određen broj uistinu kvalitetnih radova koje su pisali članovi Društva hrvatskih književnika. Kada smo odlučivali tko će biti u prosudbenom povjerenstvu, dogovorili smo se da zbog nepristranosti uključimo oba Društva- i hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo pisaca. Iz Društva pisaca član je Ivan Herceg, autor srednje generacije, s puno knjiga poezije i proze, a knjige su mu prevođene na strane jezike. Iz Društva književnika to je Dijana Burazer koja je također nagrađivana, prevođena na brojne jezike, a sudjelovala je na puno manifestacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Zastupljena je u brojnim antologijama i časopisima, a uređuje knjige u jednoj manjoj nakladničkoj kući-naglasila je predsjednica prosudbenog povjerenstva.

Predsjednica požeškog Ogranka Matice hrvatske Ljiljana Marić naposljetku Vas sve poziva u podrum Veleučilišta u Podgorje na zanimljivo i ugodno druženje 4. listopada, s početkom 18 sati, , na 1. Večer poezije i vina – Vinum et poeta.