Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Kolovoz 2019 13:27

Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018 – za one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i vina

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Uz graševinu i ostale sorte, u vinogradima vinarije Krauthaker udomaćila se i sorta Zelenac. Autohtona bijela sorta grožđa koja je svoje plodno tlo pronašla u kutjevačkom vinogorju te ovdje daje izvanredna vina. Vino KrauthakerZelenac Kutjevo od berbe 2018. godine nosi ime položaja Rosenberg, na kojem se uzgaja grožđe ove sorte.

Vinarija Krauthaker posebnu pažnju posvećuje upravo sorti Zelenac, a ujedno je i gotovo jedina vinarija u Hrvatskoj koja proizvodi vino od ove sorte. U vinariji su prepoznali potencijal sorte Zelenac koja nudi veliku mogućnost za proizvodnju predikatnih vina, a posebno za suhi izbor prosušenih bobica, a također je potvrđena kao osnova za proizvodnju visokokvalitetnog vinjaka. Zbog odlične rodnosti, rezidba mora biti samo na 6 pupova, te obavezno zelena berba u lipnju.

- Sorta Zelenac daje izvanrednu visoku kvalitetu vina, izražene voćnosti, s vrlo ugodnim kiselinama, visokim ekstraktom, jakim tijelom i sa dugim završetkom, a odlično se nadopunjuje uz ribu, kamenice, bijela mesa.. Idealna je za sve one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i vina -ističe enologinja Martina Krauthaker Grgić.

Svježi Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018, vino je sjajeće svjetlije slamnato-žute boje, otvoreno, složeno, obilježeno voćnošću, cvjetnim tonovima, te nijansom meda. Slatkasto, ali istodobno i ugodno gorkasto vino s dobrom kiselosti. Živo je, grije, lijepo zaobljeno, na nosu i u ustima traje. Izgledom je privlačno, okus je okrugao i skladan, a završetak je voćni, relativno dugačak. Vino Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018poslužuje se rashlađeno na temperaturi od 12 ºC.

Zelenac je sorta koja je u svjetskom vinogradarstvu jedna od najmanje zastupljenih, te se uzgaja u vinogradima i stavlja u promet isključivo u vinogorju Kutjevo, te u Austriji pod imenom Rotgipfler u vinogorju Gumpoldskirchen, Thermenregion.

Vina sorte Zelenac osvojit će i najzahtjevniju publiku i svakako zaslužuje pažnju istinskih ljubitelja izvrsnih vina.