Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2019 09:12

Za 50. rođendan požeškog festivala objavljeno trostruko izdanje "50 uspješnih pjesama - Pjevat će Slavonija"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Glavni događaj ovogodišnjeg Aurea festa obilježit će retrospektiva požeškog festivala na kojoj će biti izvedene uspješnice od 1969. godine do danas. Bezvremenski hitovi izvođača koji su oblikovali nacionalni glazbeni izraz objavljeni su na trostrukom CD izdanju u ediciji "50 uspješnih pjesama" pod nazivom "Pjevat će Slavonija – Retrospektiva požeškog festivala 1969-2019"Krunoslav Kićo Slabinac, Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Šima Jovanovac, Zlatni Dukati, Zvonko Bogdan, Miroslav Škoro, Marta Nikolin i drugi podsjetit će koliko je sjajnih pjesama iznjedrio požeški festival.

 
Požeški festival od svojih početaka promiče novo stvaralaštvo na značajkama slavonske ruralne i urbane glazbene tradicije. Na dvije festivalske priredbe, zabavnoj i koncertnoj večeri, okupljao je istaknute vokalne soliste popularne glazbe koji su izvodili nove pjesme uz pratnju revijalnog ili tamburaškog orkestra. Uz dvije središnje priredbe održavali su se i popratni programi kao što su koncerti slavonskih pop sastava i pjevačkih zborova, a sve priredbe pratila su izdanja s notnim zapisima i stihovima. U proteklih pola stoljeća upravo je požeški festival postao nezaobilazni događaj u hrvatskoj glazbi te se pozicionirao kao festival koji je pridonio oblikovanju nacionalnog glazbenog izraza. Kroz pedeset godina festival je rastao, razvijao se i mijenjao u skladu s vremenom, a tome najbolje svjedoči sjajnih 50 glazbenih brojeva koji se nalaze na izdanju "Pjevat će Slavonija – Retrospektiva požepkog festivala 1969-2019". Požeški festival mjesto je gdje su uvijek iznova dolazili najbolji interpreti ovih prostora predstavljajući pjesme visoke umjetničke vrijednosti, što potvrđuje i činjenica da velik broj pjesama živi i danas, 50 godina nakon prvog festivala.

Trostruki CD "50 uspješnih pjesama – Pjevat će Slavonija – Retrospektiva požeškog festivala" možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 99 kuna.