Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Kolovoz 2019 10:28

Počele pripreme za četvrti po redu popis stanovništva koji donosi i neke novosti

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Započele su pripreme za novi popis stanovništva koji bi se trebao provoditi od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine. Najveća novost je što se postupak neće provoditi samo „na papiru“, kako je to bilo uvriježeno, nego će se provoditi i elektronskim putem.

Ovo će biti četvrti po redu popis stanovništva otkako smo stekli samostalnosti (stanovništvo je popisano 1991., 2001. i 2011.) te 17. proveden na području Hrvatske (prvi je proveden 1857. godine).

Za potrebe popisa je Državni zavod za statistiku pripremio nacrt Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Zakon će uskoro u javnu raspravu, a usvojiti se mora do kraja godine kako bi se Europskoj komisiji do 31. prosinca mogao dostaviti referentni datum za popis stanovništva.

Najveća je novost da će se stanovništvo popisivati bez papira, a preko aplikacije e-Građani bit će moguće samopopisivanje. U sustavu e-Građani bit će dostupan popisni obrazac kojim će se ujedno popisati kućanstvo i stan u kojem stanuju.

Drugi način popisivanja bit će dolazak popisivača u kuću. Oni će imati tablet u koji će unositi podatke o osobama koje se nisu same popisale, a njihov zadatak bit će i kontrola onih koji su samostalno obavili popis.

Ukupni broj stanovnika na području Grada Lipika za vrijeme popisa stanovništva iz 2011. godine iznosio je 6.170 stanovnika, dok je na području Grada Pakraca taj broj iznosio 8.460 stanovnika.

Od 2009.godine i početka globalne ekonomske krize, kojom je zahvaćena i Republika Hrvatska, uočljiv je trend povećanog iseljavanja hrvatskih državljana, ali i stranaca iz Hrvatske. Naročito se to primjećuje od razdoblja ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) 1. srpnja 2013. godine.

Migracijski su tokovi određeni ponajviše spregom niza potisnih faktora u zemljama porijekla migranata te nizom privlačnih faktora u zemljama odredišta, a kako se to sve odrazilo na područje naših gradova najbolje ćemo znati nakon svibnja 2021. godine.

Izvor: compas.com.hr