Petak, 23 Studeni 2012 13:58

Prešli 125 kilometara i odali počast vukovarskim braniteljima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PETORICA MLADIĆA PJEŠAČILA OD KAPTOLA DO VUKOVARA  -


KAPTOL - Presretni smo što smo došli do cilja. Bilo je neopisivo kada smo došli do table na kojoj je pisalo Vukovar. Bio je to jedan prelijep osjećaj. To je bila najmanja žrtva koju smo mogli učiniti za vukovarske branitelje – kaže 27-godišnji Josip Lukačević Lux iz Kaptola koji je još s četvoricom prijatelja i kolega u četiri dana prešao 125 kilometara od Kaptola do Vukovara kako bi odali počast svima onima koji branili taj grad heroj. Hodočasnički put počeli su u četvrtak ujutro misnim slavljem u kaptolačkoj župnoj crkvi i blagoslovom koji im je udijelio župnik preč. Josip Klarić.

PJESACI ZA VUKOVAIdeja o pješačenju kod Josipa je dugo sazrijevala, a ove godine, inače vojnik Hrvatske vojske, odlučio je tu idejurealizirati. –Pomislio sam da bi bilo dobro napraviti plakate i druge pozvati da mi se pridruže. Pod motom “Put zahvale u čast njima” pridružila su mi se još dva mladića iz Češljakovaca, jedan moj prijatelj i kum iz Osijeka te moj kolega, također vojnik, Hrvoje Buturac. Nas smo dvojica zajedno do sada išla pješice iz Petrinje do Marije Bistrice. Posebno olakšanje na putu je nastalo kada smo u petak saznali za oslobađajuću presudu našim generalima. Nakon toga kao da smo letjeli, sve je postalo lakše. Molitvom smo Bogu zahvalili za taj događaj – objašnjava Josip koji je zahvalan svima koji su im putem bili podrška, ohrabrivali ih i pozdravljali, nudili okrjepu.

Zadnju noć su prenoćili u Marincima s braniteljima iz Orašja koji već šestu godinu idu pješice. Zajedno s njima su išli do vukovarske bolnice, a odande nastavili hodanje u koloni sjećanja. Zatim su sudjelovali na misnom slavlju, obišli groblje gdje su se pomolili za sve te se slikali kod vodotornja.   ( a. t.)