Ponedjeljak, 19 Studeni 2012 18:48

Za uspjeh nagrada od županije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MLADI INOVATOR OSVOJIO TREĆE MJESTO NA SAJMU INOVACIJA U NJEMAČKOJ -

POŽEGA – Učenik 4a razreda požeške Tehničke škole, Romarijo Vijačkić ostvario je veliki uspjeh na Međunarodnom sajmu inovacija u Nurbergu, Njemačka. On je sa svojim inovatorskim radom „Višenamjenski reduktor“ osvojio treće mjesto. Povodom toga primio ga je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, te mu uz čestitke uručio i novčanu nagradu od tisuću kuna. Uz njega prijemu su prisutvovali mentor Martin Kaprel i ravnatelj tehničke škole Vedran Neferović.

Romarijo se sa svojim radom prvo plasirao na županijskom, pa regionalnom i na državnom natjecanju, te na ARKA u Zagrebu, gdje je i stekao pravo nastupa na sajmu u Njemačkoj. Njegov višenamjenski reduktor sa direktnim, zubčanim, lančanim i remenskim prijenosom izazvao je dosta pažnje jer je primjenjiv na mnogim mjestima. Poseban je i po tome što su svi dijelovi rađeni tokarenjem a nije korišten lijev. Već u Zagrebu na državnom natjecanju bilo je zainteresiranih za primjenu. Po završetku Tehničke škole namjeravam nastaviti studij na Strojarskom fakultetu i sa svojim usavršavanjem. Volio bih se poslije škole vratiti i zaposliti u Požegi – dodao je Romarijo Vijačkić.

Mentor i onaj koji je cijelo vrijeme vodio učenika u njegovom radu, inž. Martin Kaprel najavljuje uskoro proizvodnju ovog višenamjenskog reduktora u školskoj radionici za kupce, za sada već poznate namjene, mašina za mljevenje mesa i prehrambenih proizvoda, duplo pecalo za pečenje, za kružne pile za rezanje drva, hoblerice i drugu obradu drva.

Po riječima ravnatelja Vedrana Neferovića škola prati uvijek ovako nadarene učenike i ubuduće će im omogućiti realizaciju njihovih projekata i inovacija, te prezentaciju i ulazak u sistem natjecanja.