Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Lipanj 2019 11:54

U petak 28. lipnja proglašenje pobjednika Kulenijade i dodjela šampionske titule

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NAJAVLJENA NAJSTARIJA HRVATSKA 39. POŽEŠKA KULENIJADA - 

POŽEGA – Za ovaj vikend, 28. i 29. lipnja najavljeno je održavanje najstarije u Hrvatskoj, 39. Požeške kulenijade. Događanje je najavio požeški gradonačelnik Darko Puljašić i pozvao sve građane da se pridruže događanjima koje organiziraju kroz dva dana Turistička zajednica grada Požege i Udruga Požeški čuvari baštine uz pokroviteljstvo grada Požege. - Ovo je najstarija kulenijada u Hrvatskoj i jedno od najstarijih tradicijskih događanja, vrhunac prezentacije našeg najpoznatijeg i najkvalitetnijeg suhomesnatog proizvoda, kulena. Obišli smo u proteklom periodu sve pobjednike kulenijada koje se održavaju po Slavoniji, pozvali ih na našu Požešku kulenijadu u petak 28. da dođu i natječu se sa svojim kulenovima. Sve građane pozivam da dođu u subotu 29. lipnja u Pješačku zonu od 10 do 13 sati da zajedno kušamo ovu deliciju i da vidimo tko su pobjednici.

Zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha naglasio je da upravo u vrijeme žetve dolazi i vrijeme kulena: - To je dio godine kada se kušaju prvi kuleni i pije prvi šiler, posebno vino za žetvu. To je vrijeme kada se Slavonci ponose sa svojim proizvodima koje su te godine proizveli. Naša Kulenijada odvija se u dva dana, a prvoga već u petak 28. kada će svi proizvođači donijeti svoje uzorke do 17 sati. Obišli smo do sada kulenijade u Jagodnjaku, Otoku, Babinoj Gredi, Tenji i pozvali sve najbolje kulenare. Očekujemo dobru kvalitetu kulenova jer svi kažu da je ova godina bila dobra za kulenove, stoga očekujemo dobre uzorke. Ocjenjivački sud će imati težak zadatak, a za kulenare smo pripremili i jedan edukativni dio u kojem ćemo ih upoznati s tehnološkim detaljima za unapređenje kvalitete proizvodnje i kako koristiti europska sredstva za razvoj proizvodnje.

Nakon ocjenjivanja slijedi svečana večera za sve proizvođače kulena i proglašenje pobjednika u Restoranu Krčme Zlatni lug, najavila je direktorica TU Silvija Podoljak. – Očekujemo uzorke kulena od 15 do 17 sati. Kotizacije nema a svi kulenari moraju donijeti potvrdu o ispravnosti mesa koje su koristili u proizvodnji kulena. Grad Požega osigurao je novčanu nagradu od 3.000 kuna za šampiona Kulenijade, kulen koji će osvojiti najveći broj bodova u ocjenjivanju. U subotu nas očekuje u Pješačkoj zoni degustacija kulena, tamburaši u KUD Požeška dolina, šiler vino vinarije Krauthaker i na cijelom prostoru Pješačke zone 13. Sajam antikviteta u organizaciji Požeških čuvara baštine. Očekuju vas mirisi i okusi kulena i vina uz zabavu tamburaša De Gotho.

Kulenijada plakat 2019