Ispiši ovu stranicu
Subota, 15 Lipanj 2019 09:15

Održana radionica „Tako su tkali naši stari“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PROJEKT GRADSKOG – KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA POŽEGA - 

VELIKA - U Velikoj je održana radionica „Tako su tkali naši stari“. Projekt je to Gradskog – kulturno umjetničkog društva Požega u suradnji s Tihomirom Šmitpeterom, stručnjakom za tradicijsko rukotvorstvo, Dječjim vrtićem Velika te Dječjim vrtićem Požega. Projekt je sufinanciran od Ministarstva kulture RH, a cilj mu je upoznati mlađe naraštaje s tradicijskim tekstilnim vještinama.

Tihomir Šmitpeter, veliki zaljubljenik u tradicijsko rukotvorstvo, istaknuo je kako je tkanje starinska tehnika koja obuhvaća nekoliko faza – snovanje, navijanje i uvođenje u nite, nakon čega započinje ručno tkanje na tkalačkom stanu kako bi se dobilo platno. On je jedan od rijetkih poznavatelja tehnike izrade i restauracije narodnih nošnji Požeštine te želi svoj entuzijazam i znanja prenijeti na djecu kako bi jednog dana zavoljeli i nastavili s očuvanjem tradicijske baštine.

 Tijekom radionice, Šmitpeter je predškolcima pokazao svu ljepotu tkanja, upoznao ih s tkalačkim stanom i raznim platnima. Svako dijete se i samostalno okušalo u načinu izrade te ih se sam proces dojmio.

Predsjednica GKUD-a Požega Hana Mijatović istaknula je kako su ovakve radionice potrebne kako bi se mlade naraštaje osvijestilo o važnosti kulturne tradicije. Osim ovog hvalevrijednog projekta koji je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture, predsjednica je najavila kako društvo upravo priprema i dva odlaska na kulturne folklorne manifestacije unutar Lijepe Naše, a početkom srpnja kreće i na turneju van njenih granica, točnije u Srbiju na Međunarodnu smotru folklora Mostovi Balkana gdje se okupljaju vrhunska kulturno - umjetnička društva iz raznih zemalja.

Galerija slika