Ispiši ovu stranicu
Subota, 08 Lipanj 2019 16:49

Lipanjski roadtrip u Pleternicu

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Avantura ili opuštanje, planiranje ili spontano istraživanje, čitanje pod krošnjom trešnje ili putovanje zrakoplovom… Riječ je o vrlo osobnim izborima za idealan predah, putovanje ili kratak izlet koji nas obogaćuje, inspirira i osnažuje. Napunite se energijom u Požeško-slavonskoj županiji, nećete pogriješiti

PLETERNICA - Dobra je vijest da su putovanja sve dostupnija, povoljnija, ali i uzbudljivija zbog sadržaja i ponude koju pripremaju turistički djelatnici kako bi svatko od njih boravak u svom kraju učinio što ugodnijim i primamljivijim zaljubljenicima u putovanja.

Nakon užurbanog radnog tjedna, brojnih obveza i svakodnevnog stresa, stručnjaci potvrđuju kako je najbolje isključiti se iz svakodnevne rutine i nagraditi se putovanjem.

To će, rekli bi psiholozi, učiniti da vratimo posrnulu inspiraciju, motivaciju, ali i samopouzdanje. Nagrađujući se, priznajemo si osobne uspjehe na koje vrlo često zaboravimo. Također, putovanja su idealan i zabavan način da se zbližimo s ljudima koje volimo, prijateljima i članovima obitelji s kojima se tijekom stresne svakodnevice udaljavamo, proživljavajući školski primjer alijenacije. Ukoliko ste se pitali kako tome doskočiti, vikend getaway je savršen način za održavanje i učvršćivanje bliskih odnosa.

Pleternica u lipnju priprema pregršt iznenađenja za svakog putnika

Tek smo zakoračili u mjesec lipanj, a on nam je već jasno dao do znanja da je vrijeme za pokret i barem malu dozu hedonizma. Sunčano vrijeme i dani natopljeni mirisom lipa na očit nas način mame u prirodu, a roadtrip je stoga najmanje što možemo učiniti za sebe.

Ponestaje li vam inspiracije ili informacija koje bi mjesto zadovoljilo vašu potrebu za aktivnim odmorom, gastro i eno užitcima, za upoznavanjem glazbe, tradicije i kulture, mjesto mirne energije koja godi vašoj težnji za odmorom i opuštanjem, onda Pleternicu uvrstite na svoju bucket listu. Pravo je vrijeme za posjet, jer je upravo sada , ovaj gradić na Orljavi, najživlji.

Naime, već s prvim danima lipnja pa sve do 23. dana u mjesecu, ovdje možete pronaći manifestaciju, festival ili proslavu po svojoj mjeri. A možete i sami osmisliti izlet na biciklima  putujući vinskim stazama i tako upoznavati Zlatnu dolinu na samo svoj način kroz individualne izlete i mnogo smijeha sa svojim suputnicima.

Poznat je francuski hedonizam i veličanstvenost monumentalnih francuskih znamenitosti, talijanska neodoljiva gastro i eno ponuda te grčka strastvenost, antičko nasljeđe i ljepota krajolika koji mame turiste iz cijelog svijeta, ali sve to zajedno pronaći ćete upravo u ovom skrivenom kutku na istoku Hrvatske koji mnogima prolazi ispod radara, ali na svakoga tko ga upozna ostavlja upečatljiv dojam.

Znate li što je LIDAS i zbog čega ga vrijedi doživjeti?

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva (LIDAS) glavna su okosnica kulturnog života grada Pleternice koji se protežu tijekom cijelog lipnja. Domaćin i organizator LIDAS-a je Grad Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice u suradnji s lokalnim udrugama, obrtnicima i poduzetnicima koji daju svoj doprinos volontiranjem. LIDAS, osim smotre folklora, pruža i brojna druga događanja kao što su glazbeno-scenska manifestacija „Cvjetići glazbe”, Fišijada, Otvoreno prvenstvo RH u vožnji dvoprega s međunarodnim karakterom te ostale manifestacije koje osmišljavaju i provode udruge te kulturne institucije.

Jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj

Kada odlučite doputovati u Pleternicu, nikako ne propustite glazbeni festival “Cvjetići glazbe” kao jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj. On je okosnica dječjeg tjedna u lipnju, kada se u Pleternici  slavi dječja razigranost, boje, osmjesi i stvaralaštvo.

Osim festivala, drugi tjedan lipnja isprepleten je dječjim radionicama, izložbama i sportskim igrama.

Fišijada za ljubitelje slavonske kuhinje

Vikend posvećen kulturi i baštini protkan je gastro užicima te nudi pregršt sadržaja za posjetitelje, od nadaleko poznate gastro manifestacije Fišijade do Smotre folklora, s tradicijom dugom gotovo 40 godina.

Obje manifestacije isprepletene su izložbama rukotvorina, opojnim mirisima i tradicijskim detaljima.

Mogu li se bećarci spojiti s gangom?

Posebnost trećega vikenda je nova manifestacija pod nazivom „Večer bećarca i gange“, nastala kroz projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“, gdje se kroz natpjevavanje i prikaze bećarca i gange slave dva kulturna dobra, od koji je jedan zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro od strane UNESCO-a.

Što je Slavonija bez topota konja?

Treći vikend lipnja ispunjava topot konja i gracioznost protkana sadržajima za obitelji, djecu, udruženja i ostale posjetitelje željne užitka koji obuhvaća sva ljudska osjetila. Međunarodni konjički turnir KOJI uključuje  utrke, utakmice i dresurne vožnje isprepleten je i događanjima za posjetitelje poput Knjignika-piknika uz knjigu, sajma udruga i gospodarstvenika te predstavlja svojevrsno finale lipnja, mjesto okupljanja, zajedništva i druženja.  

Čini se kako pronalaženje sadržajne destinacije nikada nije bilo jednostavnije. Predsezona ove godine može započeti uzbudljivim roadtripom slavonskom ravnicom. Uz prepuštanje sadržajima koji spajaju modernost i tradiciju za svega nekoliko sati, spremni ste za proživljavanje aktivnog odmora koji, bez dvojbe, udovoljava svim čulima. Otkrijte zbog čega je Požeško-slavonska županija apsolutni hit ove sezone.

Galerija slika