Nedjelja, 19 Svibanj 2019 16:52

Pipi Duga Čarapa posjetila OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

BRESTOVAC - U sklopu E- twinning programa osmišljen je projekt u kojem Pipi Duga Čarapa u obliku lutke upoznaje Hrvatsku i njezine znamenitosti. Projekt je krenuo iz Švedske, a osmislila ga je Hrvatica Martina Plantošar Mihalić, koja već dugo godina živi u Švedskoj. U želji da promovira izvorno švedski lik Pipi Duge Čarape i time potakne učenike u Hrvatskoj na čitanje, početkom godine poslala je Pipi u hrvatske škole. OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu jedina je u našoj županiji ugostila Pipi na inicijativu školske knjižničarke Ivane Rakonić Leskovar koja je provodila i koordinirala projekt. Pipi je u Brestovcu boravila tjedan dana i provela prekrasne nezaboravne trenutke s učenicima, ali i s djelatnicima. Pipin boravak zapisan je u dnevniku koji je poslan dalje zajedno s lutkom.

Iz dnevnika:

U ponedjeljak nam je doputovala Pipi, dočekali smo ju i zaželjeli joj dobrodošlicu, te smo je upoznali sa školom.

U utorak je Pipi prisustvovala nastavnim satima lektire s učenicima četvrtog razreda. Obrađujući djelo zajedno smo se prisjetili njenih zgoda i nezgoda, pritom se dobro zabavili, a kao rezultat našeg rada nastali su zanimljivi plakati vezani uz lektiru. Kasnije toga dana upoznali smo Pipi s brestovačkim krajem i pokazali smo joj školski vrt i upoznali ju s radom učeničke zadruge. Pipi je boravila s učenicima četvrtih razreda i s učenicima koji pohađaju Novinarsku skupinu kao izvannastavnu aktivnost.

U srijedu je za Pipi bio vrlo zanimljiv dan, jer je prisustvovala evakuacijskoj vježbi koju su izveli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brestovac. Nakon evakuacijske vježbe pripadnici DVD-a Brestovac demonstrirali su i gašenje požara pomoću vatrogasnog vozila u svrhu edukacije učenika. Istog dana proveden je projekt „Zdrav za 5“ u organizaciji Policijske uprave Požeško-slavonske na kojem su sudjelovali i članovi Gradskog društva Crvenog križa, tako da se Pipi upoznala i s njima i informirala se o njihovom radu. Kasnije toga dana Pipi se upoznala sa središtem grada Požege. Posjetila je glavni gradski trg Sv. Trojstva i katedralu Sv. Terezije Avilske.

U četvrtak Pipi je prisustvovala nastavnom satu referentne zbirke, gdje je istraživačkim radom s učenicima četvrtog razreda saznala nešto više o arheološkom lokalitetu Rudina koje se nalazi u Općini Brestovac, te smo joj pokazali Rudinske glave koje su tamo pronađene. Kasnije toga dana Pipi se popela na Požešku goru kako bi uživala u prekrasnom panoramskom pogledu na grad.

U petak smo se oprostili od Pipi i poslali je u Supetar na otoku Braču. Bilo nam je iznimno drago ugostiti ju i nadamo se da će opet doći. Sretno dalje, Pipi!