Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 20:14

U fijakeru se najčešće voze djeca

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

LIPICANCI SU PONOVO POSTALI ZAŠTITNI ZNAK LIPIKA -

LIPIK/PAKRAC – Na nedavnom sajmu u Pakracu, među mnoštvom izlagača iz cijelog sjevernog dijela Hrvatske, posebnu pozornost privlačio je fijaker s dva lipicanca koji je kružio prostorom ispred sportske dvorane u kojoj se sajam održavao. U jednom trenutku približila mu se skupina pakračkih školaraca ali većina je konje promatrala s pristojne udaljenosti. Samo rijetki su se odvažili prići im i kratko ih pomilovati. No, kada su ih kočijaši Franjo Vizner i Dario Čordaš pozvali na kratku vožnju nastala je prava gužva.

- Konji su veliki pa ih se pomalo boje ali voziti se, to svi vole – kazao je Franjo. - Rado se voze i stariji. Nedavno je jedna žena došla na ergelu, koja je tamo radila prije rata, i zamolila da ju malo provozamo – dodao je Dario.  

  Prizori poput ovog u Lipiku i Pakracu su sve češći pa se može reći kako su, pet godina nakon povratka iz progonstva u Srbiji, lipicanci s fijakerom ponovo postali jedan od zaštitnih znakova ovog kraja. - Pojavljujemo se na svim skupovima u ovom kraju ali, ako se i ništa ne događa, jednostavno se povremeno provozamo fijakerom ulicama da građani vide da smo tu. Odličnu suradnju smo uspostavili sa školama i vrtićima koji nas posjećuju na ergeli i upravo se spremamo na vožnju vrtićke djece koja su kod nas bila prilikom nedavne svečanosti obilježavanja obljetnice povrata konja u Lipik ali nisu tada mogli ostati na vožnji – kazao je upravitelj ergele Damir Jakšić.  

  Vožnja fijakerom koje vuku lipicanci nekada je bila omiljena i za Lipičane i za one koji su se u 'zlatno doba' Lipika u njega dolazili liječiti ili se samo dobro provoditi. Nerijetko, fijakerom su se vozili i mladenci a nedavno su tu praksu ponovo započeli Katarina Hađim i njen Nikola. - Ja sam se u fijakeru vozio jednom u Srijemu i svidjelo mi se a da se provozamo Lipikom bila je Katarinina želja – kazao je Nikola. - Teško je opisati taj osjećaj, trebate sjesti u fijaker i provozati se i onda ćete shvatiti da je najljepši – dodala je Katarina.  

  Na lipičkoj ergeli se nadaju skoroj obnovi Zdravstveno rekreacijskog centra a tada će, kažu, za njegove goste ili usputne izletnike biti pripremljeno više i fijakera i lipicanaca.   (vm)