Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 01 Svibanj 2019 16:15

Najbolji Požeški kotlić pripremili Mira Čorluka, Željko Turalija i Duško Tomčić

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

10. JUBILARNI  POŽEŠKI KOTLIĆ U PARKU KRAJ ORLJAVE OKUPIO 37 MAJSTORA SLAVONSKOG ČOBANCA -  

POŽEGA – Park kraj rijeke Orljave u Požegi ponovno je odisao mirisima slavonskog čobanca, jer na 10. jubilarnom izdanju „Požeškog kotlića“ svoje kotliće je pripremalo 37 majstora kotlića. Uz vodu i drva svi su dobili od mesa junetinu, svinjetinu i divljač, a sve ostalo od začina do njihovih kuharskih velikih i malih tajni majstori kotlića donijeli su sa sobom.

IMG 3885Znak za start uz pucanj iz topa Požeške građanske straže dao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, točno u 10,45 sati. Uz dobrodošlicu koju im je poželio gradonačelnik Puljašić, posebno onima koji dolaze iz ostatka Slavonije i Baranje ali i gostima s otoka Raba uskoro su se parkom proširili mirisi dinstanog luka, malo više dima i mirisi začina. Posebno se gradonačelnik Puljašić zahvalio Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije koji su ponovno, po drugi puta kuhali 500 litara čobanca. Preko 1.000 porcija čobanca podijeljeno je posjetiteljima i građanima a svatko je mogao dati po đželji dobrovoljni prilog koji su sakupljali volonteri Caritasa. Za ovakav jedan veliki čobanac, za koji je bio odgovoran lovac Zvonko Miličević, trebalo je oko 200 kg mesa, od junetine, svinjetine i tri vrste divljači, 50 kg luka, 10 kg mrkve dok o količini začina majstor nije htio puno govoriti, to je bila ipak njegova kuharska mala tajna.

IMG 3845

Uz interesantnog voditelja Borisa Benčića i dobru glazbu TS Zlatna dolina brzo je prošlo  tri sata za kuhanje. Sve uzorke. njih 37 probao je žiri i donio ocjene po boji, okusu i konzistenciji, jedino što su dva najbolja imala isti broj bodova, pa se moralo održati i pripetavanje. Predsjednik žirija Zdenko Došen je istakao da su svi čobanci bili jako dobre i ujednačene kvalitete, no ova tri pobjednička su se ipak istakla po broju bodova od ostalih. Poručio je svima da su na dobrom putu, te samo tako nastave s kuhanjem.IMG 3894

Nagrade za najbolje uručio je zamjenik gradonačelnika Ferdinad Troha i to priznanje i pehar. 1. mjesto je ponovila Mira Čorluka,  od prošle godine pobjednica, koja je u pripetavanju dobila samo bod više od 2. plasiranog Željka Turalije iz Valpovačkog kotlića iz Valpova, višestrukog pobjednika brojnih gastro natjecanja širom Hrvatske, pa i u inozemstvu. Treće mjesto osvojio je čobanac Duško Tomčić iz Suhopolja. Svi ostali osvojili su zasluženo 4. mjesto.

 

Galerija slika