Banner 750x94 cestitke 1,3

bilburger

Breadcrumbs

Utorak, 09 Travanj 2019 21:36

Na „Grill Slavonicu“ u Zarilcu dolazi preko 80 ekipa roštilj majstora iz cijele kontinentalne Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

NAJAVLJEN PRAVI PRAZNIK ROŠTILJA U NEDJELJU 28. TRAVNJA NA 2. OTVORENOM PRVENSTVU U ROŠTILJANJU  -

POŽEGA - Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Udruga „Mladi za mlade“ Pleternica i ŠRD „Londža“ Zarilac organiziraju po drugi puta u našem kraju gastro manifestaciju „Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica 2018.“ na izletištu i ribnjaku u Zarilcu u nedjelju 28. travnja. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija i Grad Požega, a manifestaciju podržava grad Kutjevo, te općine Brestovac, Velika, Kaptol, Jakšić i Čaglin. Kao sponzori redovno pomažu održavanje gastro manifestacija Elektromaterijal Alles Požega, Color Požega, Limarija Sebastijan Zagreb, Vinarija Soldo iz Vetova i Vinarija Enjingi iz Hrnjevca.

IMG 7819 - Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije iz susjednih županija, to će svakako biti još jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Prošle godine imali smo 66 ekipa i 700 majstora na roštiljima. Ove godine očekujemo i preko 80 ekipa, pa svakako možemo reći da će u nedjelju „Grill Slavonica“ biti pravi praznik roštiljanja – istakao je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.

    Na samom mjestu događanja organizirat će se i Etno sajam lokalnih OPG-ova i proizvođača hrane, starih zanata i domaće radinosti, antikviteta i ručnih radova, suvenira i drugih uporabnih predmeta. Zarilac i roštiljada bit će i cilj Biciklijade koja starta iz Pleternice a bicikle voze cijele obitelji.IMG 7841

 - Očekuje se preko stotinu biciklista, pa i čitave obitelji na biciklima, koji će voziti jednu rekreacijsku vožnju od Pleternice prema roštiljadi u Zarilcu. Na cilju sve sudionike Biciklijade očekuje okrjepa, lovački čobanac koji priprema domaće Lovačko društvo „Vražjak“, te piće. U nastavku slijede razne igre za sudionike Biciklijade kojima se mogu priključiti i članovi ekipa s Roštiljade i posjetitelji. Na kraju se za sve sudionike Biciklijade izvlači i tombola, a glavna nagrada je, pogađate, vrijedni bicikl – dodaje dogradonačelnik grada Pleternice, Domagoj Katić, koji je aktivno uključen u organizaciju ispred pokrovitelja Grada Pleternice.

Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon duge zime.

IMG 7943 - Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 ili više osoba sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava pet vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta, ražnjića i roštiljske kobasice, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te drva i ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja, a dodatno ćemo nagraditi još tri roštilj majstora. Ove godine imamo još nekoliko nagrada potpunog iznenađenja – naglašava organizator Vladimir Protić.

Organizator zajedno sa sponzorima zbog velikog broja ekipa priprema čak šest vrijednih nagrada za najbolje roštilje i nagrade potpunog iznenađenja

Sve započinje od od 10,00 kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, od 11,00 ekipe zadužuju 5 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 12,00 sati. U 11,00 sati dolaze biciklisti Biciklijade iz Pleternice za koje se priprema okrjepa i marenda. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 13,00 sati. Predsjednik komisije bit će Pobjednik Hrvatske u Roštilju 2017. godine, Željko Turalija iz Valpova s članovima svoje ekipe. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić. Od 15 sati slijedi  proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za šest najboljih ekipa, a u nastavku zabava uz TS „Satir“ iz Davora do večernjih sati. Za brojne posjetitelje bit će pripremljena i ugostiteljska ponuda.IMG 7787