Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Travanj 2019 13:02

Promovirali 14. naraštaj polaznika Izobrazbe za razvoj vođa

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

DOČASNIČKA ŠKOLA „DAMIR TOMLJANOVIĆ GAVRAN“ U POŽEGI -

POŽEGA - U Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“ u Požegi održana je svečanost promocije polaznika povodom završetka 14. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa HVU-a. Svečanost je održana u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.
Riječ je o prvoj razini dočasničke izobrazbe HVU-a kojom vojnici ostvaruju preduvjete za mogućnost rasporeda na odgovarajuću dočasničku dužnost, te mogućnost dodjele prvog dočasničkog čina. Izobrazba za razvoj vođa jedan je od ključnih i najvažnijih koraka u karijeri vojnika, a izobrazbu je završilo 100-njak polaznika kojima su uručena uvjerenja o završetku obrazovanja i dodijeljeni činovi skupnika i Odluke o rasporedu na prve dužnosti.

Svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Željko Dadić, zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ pukovnik Zdenko Šakota, o. d. prvog dočasnika Oružanih snaga časnički namjesnik Michael Fanuko, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, prvi dočasnici grana OSRH i pristožernih postrojbi, nastavnici i instruktori koji su proveli izobrazbu te ostali djelatnici Dočasničke škole.

General Dadić u svom je govoru skrenuo pozornost polaznicima da nikad ne smiju zaboraviti da su bili vojnici jer ako to zaborave nikada neće biti dobre vođe jer vođe žive i dišu sa svojim vojnicima kao jedna cjelina. Zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Šakota čestitao je svim polaznicama i polaznicima na završenoj izobrazbi, a posebno najboljima.

Izobrazba za razvoj vođa prva je razina dočasničke izobrazbe predstavlja najvažniji korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Izobrazba je psihofizička iznimno zahtjevna, a polaznici prolaze kroz više nastavnih sadržaja iz predmeta vojne službe, vođenja, vojne topografije, pješačkog oružja i taktike.
Najboljim polaznikom naraštaja proglašen je skupnik Nikola Knežević iz Zapovjedništva specijalnih snaga, drugi je skupnik Dominik Šulc pripadnik Flotile Hrvatske ratne mornarice, a treći skupnik je Toni Klapež iz Gardijske mehanizirane brigade.

Galerija slika