Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 09:26

Vilinski tjedan u Kempfovoj školi

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Na poziv Udruge za promicanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva „VILINPUT“, učenici 1.b razrednog odjela OŠ Julija Kempfa s učiteljicom Ivanom Jukić Matijević pridružili su se obilježavanju Svjetskog dana pripovijedanja, koji se obilježava 20. ožujka.

- Odlučili smo cijeli tjedan posvetiti pripovijedanju i to kao vilinski tjedan. Svaki smo dan započeli pripovijedanjem legende, bajke o vilama i vilenjacima, pa smo upoznali zločestu vilu Lubu koja je začarala mladića, vilu Čarobnicu koja je zbog ljubavi prema mladiću pretvorena u kamen, vilu Crnu kraljicu koja se smilovala narodu nakon suše i obećala im dati vode u izobilju, vilenjaka Čarobne frule koji je princezi Tiji vratio samopouzdanje i čarobne vilenjake/patuljke koji su pomogli starom postolaru – rekla nam je Ivana Jukić Matijević.

I tako su se u razredu pojavile brojne vile i vilenjaci. Vila Učiteljka je pripovijedala bajke i učila učenike pisana slova. Vila Matka je osmislila zanimljivu igru potrage za matematičkim listićima, a osim što su morali pažljivo čitati upute, morali su se i dobro snalaziti u prostoru ( školskom dvorištu i igralištu), a na kraju potrage dočekalo ih je iznenađenje vile Matke, matematički listići i u posebnoj kutiji čuvani prah (da do njega ne bi došla vila Neznalica), kojim ih je vila Učiteljka posula da bi lakše riješili zadatke.

- Vilenjak Glazbenko je nestašan pa nam je riječi pjesmice "Ja sam ptica crna" rastavio na stihove, koji su mu se pomiješali, ali uz pomoć vile Glazbenke, brzo smo ih ponovno pravilno spojili i toliko bili zadovoljni da smo vili Glazbenki osmislili i uglazbili pjesmicu "Ja sam vila mala". Vila Učiteljka nam je ostavila i vilinsku haljinu i krunu pa smo se odijevali u vilu Proljetku, a dječaci u vilenjaka Proljetka i uz pomoć čarobnog štapića ispripovijedali naše omiljene bajke u kojima se spominju vile i vilenjaci – istaknuli su oduševljeni učenici.

Vilinski tjedan završili su lektirom, a odlučili su se interpretirati Bajku o princezi Tiji i vilenjaku Čaribne frule. Radili su lektiru iz kutije, a nakon što je svaki učenik odradio svoj dio zadatka (bojanje, oblikovanje dvorca, likovi iz kartona, …) dobili su prekrasnu kulisu i mogli su se prepustiti dramatizaciji bajke.

Vila Učiteljka se toliko oduševila radom učenika da je za svakoga ostavila svoja vilinska krila s porukom prijateljstva. Poželjela je prvašićima uspješnu godinu i obećala da će se opet sresti dogodine i obilježiti Svjetski dan pripovijedanja.