Subota, 02 Ožujak 2019 09:16

Posljednji poziv svim proizvođačima kulenove seke da donesu danas poslije podne svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

5. „FESTIVAL KULENOVE SEKE“ NAJVEĆE HRVATSKO I MEĐUNARODNO NATJECANJE PROIZVOĐAČA SUHOMESNATIH DELICIJA  -

VELIKA – Danas, subota, 02. ožujka održava se  5. Festival kulenove seke, do sada uvjerljivo najveće hrvatsko natjecanje proizvođača sve poznatije suhomesnate delicije kulenove seke, a od pretprošle godine i međunarodno natjecanje jer su se natjecali proizvođači iz 4 države. Postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje, ukupno 109 kulenovih seka, iz Vojvodine, Mađarske, i BiH, te uzorci iz svih pet slavonskih županija, te Bjelovarko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije.

 - Ovo je zaista velika etno i gastro manifestacija, pokazalo se već nekoliko godina najveća u Hrvatskoj. Ponosan sam i zadovoljan 5. izdanjem Festivala kulenove seke koji je pred nama. Kao organizatori posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do cijele Slavonije, obišli smo i dvije Kobasijade u Vojvodini. Vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi, jer najveća ove godine Kobasijada u Osijeku imala je 43 kulenove seke na ocjenjivanju. Kako je ove godine bilo zbog izuzetno promjenjivog vremena otežano sušenje i fermentiranje kulenovih seka, bit ćemo zadovoljni da ponovimo uspjeh. Već sada imamo najava velikog dolaska, a i ovom prilikom pozivam sve koji proizvode kulenovu seku, i oni najmanji, da ponosno donesu svoju kulenovu seku na ocjenjivanje. Pripremili smo i bogate nagrade za najuspješnije, veliki LEED TV 150 cm, poklon požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, tvrtke Alles Elektrocentar, komplet za kolinje s noževima i ostalim priborom, Zvečevo s kvalitetnim proizvodima, Plamen s roštilj programom, Zlatarne Karla, Orljava košulje, tvrtke Fito promet, uljare Grbić, obrta Petlja te kvalitetna vina vinarija Krauthaker, Perak, Enjingi, Soldo, Branko Jakobović, Sontachi, te plakete i medalje za šampiona i vice šampiona kulenove seke te velike zlatne plakete - rekao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić dodajući da se ovim natjecanjem uspio podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa. - Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja. Naša kulenova seka kako je od milja zovemo večer će biti u središtu događanja glavni lik ove etno i gastro manifestacije.IMG 5063

 - Pripremili smo i bogat zabavni program, gostuje desetak KUD-ova i folklornih društava, nekoliko grupa koje njeguju baštinu i koji su čuvari baštine, a nastupit će, ne samo s kulenovom sekom koju su donijeli na natjecanje, već će uredili i svoj stol u tradicijskom stilu, za što će također biti nagrađeni. Priredili su i djevojke za natjecanje za izbor Ljepotice festivala kulenove seke, te prve i druge pratilje koje također nagrađujemo vrijednim nagradama. Nakon degustacije kulenovih seka i svi posjetitelji u dvorani glasuju za svog pobjednika, šampiona posjetitelja kojega također nagrađujemo. U zabavnom i glazbenom dijelu programa nastupit će mladi Tamburaški sastav „De Gotho“ iz Grabarja, a zabavna grupa „City band“ iz Nove Gradiške svirat će posjetiteljima u Vatrogasnom domu u Velikoj do jutarnjih sati –kaže ispred organizatora Udruge „Požeški čuvari baštine“ Vladimir Protić, koji je najavio odličan provod na gastro manifestaciji i pozvao sve proizvođače kulenovih seka da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete od 15 sati na dalje, do samog početka velike manifestacije 5. Festival kulenove seke.