Nedjelja, 20 Siječanj 2019 11:25

Vino je naša najljepša namirnica koja krijepi i dušu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PO 12. PUTA VINCELOVO JE PROSLAVILA OBITELJ MARKOTA U PLETERNIČKOM VINOGORJU –

PLETERNICA - Po 12. puta slavilo se i obilježilo Vincelovo kod vinogradarske i vinarske obitelji Markota u Pleterničkom vinogorju. Nekada poznate vinske nasade koji su zadnjih desetljeća prošlog stoljeća bili zapušteni i predani zubu vremena, obnovila je upravo obitelj Markota, prvo na lokalitetu Starac, a onda i povijesno poznati vinogradarski lokalitet Klikun, s kojega se vino vozilo i na bečki dvor. Danas obrađuju preko 30 ha pod vinogradima od kojih je 80% sortimenta bijelih sorti, pretežno graševine, te 30% crnog sortimenta koji dobiva sve više na važnosti i po kojem je upravo obitelj Markota poznata. Preko 80% proizvodnje vina ima deklaraciju Zavoda za vino kao vrhunsko vino. Vina Markota su na brojnim natjecanjima u kvaliteti vina nagrađivana visokim odličjima i medaljama. U vinogradarskom i vinskom poslu uključena je i cijela obitelj, a za te poslove posebno su se školovala dva sina i snaha Marinka Markote. Danas zapošljavaju i 9 radnika u stalnom radnom odnosu, a u sezoni većih poslova i berbi radi i 40-tak sezonaca.

Vincelovo se kod Markote slavi uz veliki vinski podrum, gdje se organizira i prigodno orezivanje trsova. Uz blagoslov pleterničkog župnika, preč. Antuna Čorkovića, prve trsove orezali su dugogodišnji poslovni partneri i prijatelji obitelji, vincelovski kumovi Božo Markota, nakladnik iz Zagreba Dario Milišić, arhitekta i ugostitelj iz Zagreba, te svi članovi obitelji. Orezivanju i blagoslovu s dobrim željama za dobar urod u vinogradima pridružili su se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, martinjski vinski kumovi, vincelovski vinogradarski kumovi, akademski slikar Darko Škoda koji svojim slikama prati vinograde i obitelj Markota već desetak godina, te brojni poslovni partneri i prijatelji od Dubrovnika do Istre i cijele kontinentalne Hrvatske. Fundusu slika Darko Škoda je ove godine pridodao dva velika ulja na platnu, djeda obitelji Markota koji je još 1957. godine, nakon iseljavanja iz Hercegovine, započeo s vinogradom u Pleternici i pejzažom iz vinograda s obveznim ružama koje su znak prepoznavanja vinograda obitelji Markota.

- Sve nas ovdje povezuje najljepša namirnica koju zovemo vino, koje krijepi dušu, poboljšava naše življenje, a upravo na tom vinu naša obitelj je prije dvadesetak godina poželjela obnoviti i posaditi nove nasade loze. Angažirali smo i našu djecu, jer smo željeli da netko od naših mladih ostane na ovim prostorima. Podigli smo lozu iz šikare i krša samo uz zanos i ljubav prema lozi. Tada uz tu ljubav čovjek i loza postaju jedno – istakao je Marinko Markota, poznat i kao čovjek koji gaji veliku ljubav prema pjesništvu.

Nakon orezivanja loze po tradiciji se zaliju trsovi najkvalitetnijim vinom a kumovi ispiju zajedničku zdravicu. Uvijek se uz lozu pročita i koja pjesma, a ove godine je ravnatelj pleterničke knjižnice Franjo Novak pročitao najnoviju pjesmu povjesničara i književnika Dragutina Pavličevića, posvećenu Marinku Markoti i vinu.