Utorak, 04 Prosinac 2018 18:02

Proslavljena desetogodišnjica hrvatskog vina Kutjeva d.d. u Crnoj Gori

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBIČAJI SLAVONSKOG MARTINJA PRIKAZANI U HERCEG NOVOM I PODGORICI - 

PODGORICA - Tradicija sv. Martina i martinjskih običaja koji se obilježavaju u Požeštini i dijelu Slavonije predstavljena je i u vinskim krugovima Crne Gore. Ove godine vesela martinjska ekipa koju vodi vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vladimir Bauer i vesele ministrantice, martinjske običaje su prikazali na dvije turističke destinacije u Herceg Novom u konobi „Kruša“ i Podgorici.

Ova u Podgorici održana je u sklopu proslave povodom 10 godina hrvatskog vina Kutjeva d.d. u Crnoj Gori. Ujedno je održana i promocija mladog vina “Graševine”, berba 2018, koja je već spremna za pakovanje u boce i butelje. Kutjevo d.d. i kutjevačka vina su simbol hrvatske vinske kulture i tradicije i u Crnoj Gori. 

- Deset godina za Kutjevo ne znači ništa, zato što je to tradicija iz 1232. godine, ali za nas u Crnoj Gori znači itekako puno. Počelo je kao posao, ali je očigledno da je preraslo u prijateljstvo dva grada, Slavonske Požege i Podgorice - kazao je Edin Tuzović, izvršni direktor firme Tuegra, predstavnika za Kutjevo u Crnoj Gori.

On je poželio dobrodošlicu brojnim gostima iz Crne Gore, ali i za 20-tak gostiju iz Požege koje je sve, kako kaže Edin, spojilo Kutjevo i Graševina.

Iz vinarije Kutjevo, Hrvoje Krnjević ocijenio je uspješnim, prijateljstvo Crne Gore sa Kutjevačkim vinima, a Tuzoviću je uručio poklon zahvale. 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić dobio je laskavu titulu „biser kuma“ ovogodišnje berbe. Održan je stari obred po tradiciji i „štatutima“ vinara, krštenje mošta i pretvaranje u mlado vino. Ceremoniju je predvodio Požežanin, vinski kardinal Vladimir Bauer sa asistencijom ministrantica Ivanke Dodiković i Gordane Benić, uz veselu svirku slavonskih tamburaša.

Veleposlanik Grubišić se zahvalio na tom priznanju i nazdravio peharom vina. 

- Kutjevačko vino, pa i konkretna Graševina, je nešto što vrijedi svakog novca za to datog. Moj tata je rekao, nema veze sine koliko ćeš daleko otići, kad dođeš u Slavoniju i vidiš ratara kako ore, zastani kraj njega. Stisni mu žuljavu ruku, ugazi bosonog brazdu slavonske ilovače, ona će ti grijati srce i ako budeš išao na sjeverni pol - kazao je veleposlanik Grubišić. On je dodao da kad god pije vino sjeti se ruku vinogradara koji pomiluje svaki čokot dok jedan grozd rodi i koliko rada treba da se napravi dobro vino. - Ovo kutjevačko vino zbližava dvije prijateljske zemlje Hrvatsku i Crnu Goru. Drago mi je što sam ovdje i čast mi je što sam veleposlanik u Crnoj Gori.

Nakon požeških tamburaša nastupio je Sevdah bend, a poznati pleternički vinar Marinko Markota recitirao je pjesme o vinskoj lozi i vinu, ženi i ljubavi koju vino još više zažari.

Martinju, proslavi obljetnice i promociji novih vina, osim delegacije iz Požege, prisustvovao je i veleposlanik Republike Njemačke, članovi Privredne komore Crne Gore, ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović te brojni predstavnici diplomatskog i javnog života Crne Gore.

Foto: B. Šekularac/MNE magazin