Nedjelja, 02 Prosinac 2018 20:35

Sveti Nikola stigao u Jakšić i darivao djecu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

JAKŠIĆ - Sveti Nikola pomalo već star, oronuo i umoran jedva je nekako došao do Jakšića. Nije htio niti ovu godinu iznevjeriti onu dobru djecu koja ga svake godine čekaju u ovim blagdanskim danima, Na svoja je putovanja krenuo nešto ranije nego uobičajeno. I sam je priznao da je na put krenuo ranije kako bi mogao stići i obići svu dobru djecu i dati im poklone.

Došao je iz dalekih krajeva do Jakšića. Nije mogao dalje….zatražio je kod obitelji Maria Kube da se malo odmori i okrijepi kako bi mogao nastaviti još tih 500-tinjak metara do djece koja su ga čekala na obližnjem školskom igralištu. Budući da ga je umor previše svladao Mario Kuba mu je predložio da ga s konjima na zaprežnom vozilu preveze kako se djeca ne bi smrzla čekajući ga. U međuvremenu je brže bolje Mario Kuba obavijestio zamjenika načelnika općine Jakšić Milu Barišića da je kod njega sveti Nikola i da će ga morati prevesti zaprežnim kolima do igrališta. Ubrzo je i zamjenik načelnika stigao do Marija Kube kako bi pomogao da sveti Nikola što prije dođe do djece jer su ga s nestrpljenjem čekala.

Uspjeli su nekako da se na zaprežna kola popne sveti Nikola i zaputili su se prema obližnjem školskom igralištu. Neka su ga djeca s oduševljenje dočekala, a bilo je i onih sa suzama jer im je to bio prvi susret s njim. Sa svima njima je sveti Nikola popričao i podijelio im poklone. Nije bilo izostavljeno niti pitanje je li bio i krampus kod njih. Bio je ali je vidio da su sva djeca jako dobra pa se zaputio petama vjetra i to kada je vidio dolazak svetog Nikole.

Tako je sveti Nikola podijelio više od 450 poklona fotografirao se s djecom koja su to htjela i nakon susreta sa svima njima zaputio se samo njemu u krajeve gdje ga i druga djeca čekaju.