Subota, 24 Studeni 2018 11:12

Slikovnica “Ja sam mali poduzetnik” postaje prvi hrvatski edukacijski izvozni proizvod za mlade u poduzetništvu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAKON ŠTO JE 10 TISUĆA PRIMJERAKA PRVE NAKLADE U CIJELOSTI PODIJELJENO PO VRTIĆIMA I OSNOVNIM ŠKOLAMA U HRVATSKOJ - 

Na Svjetski dan poduzetnica koji se diljem svijeta obilježava 19. studenoga, u Zagrebu je predstavljena i promovirana prva slikovnica jugoistočne Europe koja uči o poduzetništvu pod nazivom „Ja sam mali poduzetnik!“

Riječ je o premijernom sadržaju kojim izdavač slikovnice - Virtualni ženski poduzetnički centar, najveća hrvatska nevladina apolitična asocijacija koja okuplja u prvom redu vlasnice i vlasnike tvrtki i obrta, te broji danas više od 2.300 članica i članova, želi potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika nižih razreda osnovnih škola.

Jer Hrvatska je dulje od četvrt stoljeća tržišna ekonomija, no još uvijek o poduzetništvu budući i sadašnji vlasnici tvrtki i obrta, uče kada je (pre)kasno – najčešće kada iz nužde moraju krenuti u vlastiti poslovni projekt na realnom tržištu i kada izađu iz obrazovnog sustava (pre)malo znanja o temeljnim poduzetničkim vještinama.

Slikovnica "Ja sam mali poduzetnik" autorice Sanele Dropulić i izdavača Virtualnog ženskog poduzetničkog centra bit će uskoro tiskana u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. Time je prva slikovnica koja uči o poduzetništvu jugoistočne Europe postala i prvi hrvatski edukacijski izvozni proizvod za mlade u poduzetništvu. I to vrlo brzo nakon što je 10 tisuća primjeraka prve naklade slikovnice u cijelosti besplatno podijeljeno po hrvatskim vrtićima i osnovnim školama - u prvom redu gradovima i županijama prijateljima ženskog poduzentištva.

Darovnice autorskih prava na tiskanje slikovnice predala je Sanela Dropulić, autorica slikovnice i direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Adisi Tufo iz Bosne i Hercegovine, Zori Jakolin iz Slovenije te Sofiji Bajić iz Srbije tijekom nedavne promocije slikovnice u Zagrebu na Svjetski dan poduzetnica.

Prijevod slikovnice, kao i priprema za tisak već su velikom zamašnjaku u državama regije, a sve s jednim ciljem - potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika nižih razreda osnovnih škola.

- Naša slikovnica koja uči o poduzetništvu je iznad svih stranačkih, političkih, društvenih podjela kojima je Hrvatska danas duboko prožeta, a cilja zajedničkom rezultatu – odgojiti mlade naraštaje u duhu poduzetništva. Danas Hrvatska, ali i cijela jugoistočna Europa bilježe veliki egzodus građana izvan granica u potrazi za boljom egzistencijom, a poduzetništvo je jedini učinkoviti odgovor da to osiguraju u svojim državama. Budemo li djecu poticali na poduzetničko promišljanje već od malih nogu, od sada i kroz slikovnicu „Ja sam mali poduzetnik!“ naši najmađi na vrijeme će upoznati svu ljepota rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije. I na taj način kada izađu jednog dana na tržište rada, imat će mogućnost odabrati otvaranje vlastite tvrtke ili obrta umjesto kupnje jednosmjerne karte za odlazak van Hrvatske - izjavila je u povodu najave tiskanja slikovnice u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji autorica prve slikovnice jugoistočne Europe koja uči o poduzetništvu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra.

MIKL4001

Primajući darovnicu autorskih prava na slikovnicu, Adisa Tufo se zahvalila u ime svih država u kojima će nakon Hrvatske, ovaj jedinstveni projekt namijenjen mladima tisakati.

Svjesne da se o poduzetništvu ne uči u osnovnim školama, a tek se rijetki srednjoškolski i fakultetski progrmi bave poduzetništvom, iako je ono najpopularniji karijerni izbor mnogih mladih ljudi nakon diplome u državama razvijenog kapitalizma, kolegice iz regije svestrano su prionule na pripremu tiska slikovnice i njezinu podjelu po vrtićima i osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji.

- Doista se o poduzetništvu da bi ga jednog dana mogli živjeti, mora učiti od malih nogu. Zahvaljujem autorici slikovnice na njenoj nesebičnoj gesti, na besplatno uručenim autorskih prava za tisak i distribuciju slikovnice. Presretna sam što će uskoro učenici drugih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, imati u rukama ovu slikovnicu i što će sa svojim učiteljicama razgovarati o poduzetništvu. Jako je važno da u najranijoj dobi djeca razmišljaju o onome što žele jednom postati, da im se pojam poduzetništva približi na naljepši i najprimjereniji način. Pored Hrvatske i Bosne i Hercegovine, očekujemo i skoro tiskanje slikovnice u Srbiji i Sloveniji - najavila je Adisa Tufo.

Na slikovnici je radio stručni tim suradnika, među kojima su bile i brojne poduzetnice te majke koje žele svoju djecu odgajati u duhu poduzetništva. Među njima i poduzetnica iz Istre Marijeta Matejaš, vlasnica tvrtke Kreacija.

- Duboko sam uvjerena da edukacijom i novim spoznajama kojima širimo svoj "mali svijetonazor" možemo pokrenuti promjene u društvu. Ova slikovnica na dobrom je putu da već mladom naraštaju, ukaže da postoji više mogućnosti od onih na koje smo mi stariji naviknuli. Ako samo jedno dijete, samo jednog roditelja, samo jednog učitelja ova slikovnica natjera na razmišljanje je li doista moguće pokrenuti i voditi vlastiti posao u Hrvatskoj - posao u kojem su utkani ljubav, želja i strast, znanje, vještine i nadasve ljubav, i ako samo jednu osobu usmjeri na put poduzetništva, učinili smo mnogo! Iako je pisana za najmlađe, ova slikovnica puno je više od dječje knjige. S obzirom na to da smo kao društvo duboko zaglibili u obrascima "Ja to ne mogu" i "Uspjeh se događa drugima", doista se nadam da će slikovnica pomoći svima koji ju u ruke budu uzeli da jednostavno počinju promišljati na jedan drugačiji način o svom životu i okolini koje su dio. Biti poduzetnik danas u Hrvatskoj nije lako, ali vrijedi puno više od prepuštanja svoje sudbine drugome da se njome poigrava. Zajedno možemo učiniti svoj život i život naše djece puno boljim – izjavila je u povodu promocije slikovnice istarska poduzetnica i članica stručnog tima slikovnice Marijeta Matejaš.

MIKL3963

Na slikovnici je kao ilustratorica radila zagrebačka poduzetnica i vlasnica tvrtke Dva krila Nikolina Ćorković.

- Da bilo koje dijete pitate što želi biti kad odraste "uvijek ima odgovor" - niti jedno dijete nije zastalo i reklo ne znam, jer djeca nisu promišljena i proračunata, oni misle i govore srcem, zato im treba dati što više kvalitetnih informacija primjerenih njihovoj dobi, što i jest ova slikovnica "JA SAM MALI PODUZETNIK"! Svi mi smo rođeni sa potrebom za igrom i potrebom da se kreativno izražavamo, no kroz godine ta se kreativnost (ne)namjerno sputava raznim pravilima i propisima društva. Kreativnost nikako ne bi trebalo gušiti već osloboditi da djeca od malih nogu postanu svjesna svojih vrlina, a time i budućoj mogućnosti da se okušaju u poduzetništvu, kojeg ova slikovnica na kreativan, veseo i šaren način približava djeci – kazala je Nikolina Ćorković, stručna suradnica na izradi prve slikovnice jugoistočne Europe „Ja sam mali poduzetnik!“

Slikovnica je za područje Hrvatske tiskana uz veliku potporu, svesrdnu pomoć i donacije Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, Gradova prijatelja ženskog poduzetništva – Zagreba, Nove Gradiške, Pakraca, Zaprešića i Petrinje, Varaždinske, Krapinsko zagorske i Međimurske županije, Zagrebačkog holdinga d.o.o, dr. Marie Škornjak, Go2Digital d. o. o. Zagreb, INTEREXPERT – Zagreb d.o.o. i Sanje Balenović, vlasnice i direktorice tvrtke MINT IT.

MIKL4018