Petak, 09 Studeni 2018 13:01

Otvorene nove prostorije rektorata Akademije u Brodskom Vinogorju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VISOKA VINSKA AKADEMIJA U SLAV. BRODU USPJEŠNO RADI 15 GODINA - 

SLAVONSKI BROD – U prostorijama Vinarije Šprajc u Brodskom Vinogorju svečano je otvoren novi prostor Rektorata „Visoke vinske Akademije“ iz Slavonskog Broda. Tom je prigodom najavljena i jubilarna 15. Martinjska zabava akademije i bogati programi koje su vinski akademci pripremili. 

Rektor Antun Tunja Sabolski podsjetio je okupljene novinare i goste na same početke i osnutak Akademije - Petnaest je godina da se zajedno družimo. Davno je to bilo kad smo 2003. godine kod Eke Šarčevića, tu u Brodskom Vinogorju slavili Martinje i došli na ideju na osnujemo Visoku vinsku akademiju. Naš prvi prorektor Tomo Lukić ideju da osnujemo akademiju donio je iz Novog Vinodolskog, jer su oni tamo već imali osnovanu akademiju. Mislim da ona više ne egzistira, a naša je evo i dalje na životu. To je bilo 2003. a već u siječnju 2004. godine smo Božidar Krajnović, Tomislav Lukić, Tomislav Šprajc i ja išli kod njih u Novi Vinodolski da dobijemo njihovu dozvolu da i mi osnujemo akademiju. Nije bilo nikakvih zapreka, oni su bili oduševljeni tom idejom, tako da smo mi osnovali našu „Visoku vinsku akademiju“ u siječnju 2004. godine. Puno je ljudi prošlo kroz akademiju, a nekih nažalost više nema s nama. Od članova Rektorata nema više našeg Baje Barbarića i Sije Karla Čmelješevića, koji je preminuo ove godine. Od kumova više nema našeg dragog Tadije koji je bio naš drugi kum, kad je navršio sto godina. Nema ni našeg profesora Predraga Golla koji nas je pratio i koji je ustanovio tehniku vinorela, crtanje vinom, on je napravio i karikature članova rektorata, koji nas je izuzetno zadužio svojim sudjelovanjem u našem radu.

Poznata su bila imena i vinskih kumova prilikom Martinja: Vladimir Jerković Čole, pa Dragutin Tadijanović, Ivo Gregurević, zatim naš Brođanin glumac Pero Juričić, pa nama najdraži kum Vedran Mlikota, zatim Danko Ljuština, pa Vid Balog, zatim naš Šima Jovanovac sa Anom Babić, opernom divom iz Sarajeva. Poslije toga je kum bio Franjo Sinković, admiral Zagorske mornarice, koji je te godine zamijenio Dreleta. Iza njega je kum bio Miroslav Škoro, zatim Damir Lončar, pa Stipe Božić, prošle godine kumovao je Krunoslav Kićo Slabinac, a ove godine kum je glumac Goran Navojec.

 

VVA Martinje 2018

Jedan od utemeljitelja Akademije i čuvar Velikog vinskog čepa Tomislav Šprajc je najavio program ovogodišnje, jubilarne 15. Martinjske zabave koja će se održati u sali „prestige“ u petak 16. studenog: - Ove smo se godine posebno potrudili, iako su naše zabave uvijek bile sjajne, svaka je bolja od prethodne. Zahvaljujući našem kumu Vedranu Mlikoti, uspjeli smo ubaciti većinu naših bivših kumova. Tu će biti Drele, Vid Balog i mnogi drugi. Za program su se pobrinuli novi kum Goran Navojec i Vedran Mlikota koji pripremaju jedan glazbeno-scenski spektakl sa dvadesetak svirača i sa impozantnim brojem pjevača. Zabavljat će nas TS Zora, bit će tu i obred blagoslova mošta i prijem novih članova, a pit će se vina Vlade Krauthakera iz Kutjeva. Donirao nam je stotinu butelja vrhunskog vina i 30 litara crnog vina.

- Kroz članstvo je od osnutka prošlo od 200 do 250 članova. Na godišnjoj razini to je od 60 do 80 ljudi, od toga je četrdesetak aktivno, oni koji redovno idu s nama na kolokvije, okupljaju svoje prijatelje i vode ih s nama. Ove smo godine imali kolokvij na Veleučilištu u Kutjevu, a posjetili smo i novu vinariju Galić. Ti nam kolokviji otvaraju put prema boljim destinacijama, prema suvremenijim vinarijama, da nešto bolje i modernije vidimo i naučimo. Plan je ovog Rektorata da napravimo iskorak i da malo izađemo izvan granica naše Slavonije i posjetimo neke vinske destinacije koje su nama zanimljive. Kao prioritet nam je put istarskim vinarima i maslinarima – istakao je Prorektor Akademije, Zoran Leović.

Jedan od dugogodišnjih članova Rektorata je i vinski profesor Vlado Krajnović Lulaš, čije su slike i drvorezi sv. Martina na službenim plakatima akademije već nekoliko godina – Motiv je relativno jednostavan, sv. Martin je uvijek prikazan kao rimski vitez koji je naišao na prosjaka i odsjekao mačem komad svog plašta i pokrio ga. To uvijek treba napraviti u nekoj novoj varijanti. Vitez, konj i prosjak, to baš nije jednostavno, ali se može napraviti. Interesantno je što on nije imao nikakve veze s vinom, ali se vino pretače o Martinu, pa smo ga mi vinoljupci uzeli za svog zaštitnika.