Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Studeni 2018 09:13

"Ako me sustav ne razočara, kao liječnik ću ostati u Hrvatskoj"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STUDENTI ZAGREBAČKOG MEDICINSKOG FAKULTETA ČESTI GOSTI POŽEŠTINE - 

POŽEGA / PLETERNICA - Požeško-slavonska županija i sama Požeština ima već duži niz godina privilegiju biti domaćin studentima s Medicinskog fakulteta iz Zagreba i omogućiti im u različitim institucijama i ustanovama obavljanje terenske prakse. Ovih dana na terenu smo zatekli jednu skupinu studenata sa 6. godine fakulteta s njihovim voditeljima koji su svoje stečeno znanje u kabinetima i učionicama došli primijeniti na terenu u lokalnoj zajednici kroz studij „Zdravlje u zajednici“.

U razgovoru s dr. Perom Hrabačem, voditeljem grupe studenata koju smo zatekli u Pleternici doznajemo kako studenti vole obavljati terensku nastavu kao i sam krajolik u koji su došli. - Evo sada smo s grupom od 23 studenta Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji su na 6. godini. Duži niz godina dolazimo sa studentima u Požeško-slavonsku županiju i Požeštinu na terensku praksu što se pokazalo kao veoma dobro. Prilika je da naši studenti na terenskoj nastavi uče struku i primjenjuju ono na terenu što su teoretski učili. Uz stručni dio naši studenti imaju priliku vidjeti i način života u ovim krajevima, posjetiti OPG-ove i druge gospodarske subjekte i svima njima nešto više saznati – rekao je voditelj Hrabač nastavljajući kako su prije dolaska u Požeštinu, odnosno Požeško-slavonsku županiju posjetili Vukovar i tamošnje znamenitosti. Studente smo zatekli upravo u Vinariji Markota, gdje im je domaćin Marinko Markota u vinskom podrumu recitirao pjesme o vinovoj lozi i vinu, a naš najpoznatiji turistički vodič Vladimir Štibrić ispričao nešto o znamenitostima Požeštine a na gitari odsvirao nekoliko pjesama i obvezni slavonski bećarac.

57- U Požeštini smo smješteni u Velikoj. Naši studenti obavljaju terensku praksu u više i različitih ustanova i institucija. Odlaze na teren s patronažnom službom, zatim tzv. geronto domaćicama, a budu u OŽB Požega i Domu zdravlja. Ono što je studentima osobito drago je biti u osnovnim školama i predavati tamošnjim školarcima, o spolnom odgoju i spolno-prenosivim bolestima. Takvu vrstu predavanja smo uspjeli dogovoriti sa školama u ovom kraju. Ova generacija odnosno skupina studenata posjetila je OŠ u Brestovcu, Kaptolu, Lipiku, Pakracu i Pakračkoj Poljani. Djeca u školi su veoma dobro prihvatila naše studente s kojima su na predavanjima bili sami u razredu, dakle bez nas voditelja i njihovih učitelja, odnosno nastavnika. Razgovara se o interesantnim temama, a naši im studenti odgovaraju i na zanimljiva pitanja koja ih zanimaju, a nemaju o njima priliku s nekim drugima razgovarati. Neizostavno je da sa studentima posjetimo i Dom za starije osobe u Ljeskovici gdje je za njih to jedan emotivni trenutak i uvjere se o skrbi za tamošnje korisnike među kojima ima i onih lišenih poslovne sposobnosti – rekao je dr. Hrabač dodajući kako studenti završe fakultet u Zagrebu i znaju samo kako je raditi medicinske poslove u velikom gradu u kojem potezom olovke pošaljete osobu na specijalistički pregled i neko snimanje, na magnet ili CT.

- Želja nam je našim studentima pokazati kako se brinuti za one osobe i kako one žive u županijama, gradovima ili općinama koje imaju stanovnika kao Gornja Dubrava. Studenti vole obavljati terensku nastavu i jako zavole ovaj kraj. Neki se iz prijašnjih generacija koji su obavljali terensku nastavu ovdje odluče kasnije doći i ponovno posjetiti ovaj kraj jer im je ostao u lijepom sjećanju. Kao student dolazio sam ovdje i obavljao terensku nastavu, ostao sam dosta vezan za ovaj kraj i kao što vidite ponovno dolazim, ali u drugo ulozi, što me jako veseli – zaključio je voditelj Hrabač.  

 

- Student sam 6. godine na Medicinskom fakultetu. Inače sam iz Busovače (BiH). Vezan sam jednim dijelom za ovaj kraj jer mi brat živi i radi Pakracu. U velikoj sam dilemi, odlučiti se i doći živjeti u51 Pakracu ili otići u neku od EU zemalja u kojima je otvoreno zapadno tržište. Ipak, volio bih ostati i raditi u Hrvatskoj, ali ako se razočaram u sustav onda odlazim. Ako me sustav zadrži svakako ću ostati u Hrvatskoj, možda i u Pakrac doći raditi. U daljnjem školovanju me zanimaju specijalizacije iz interne medicine, infektologije. To mi je najprihvatljivije i ono što me prioritetno zanima – rekao je Neven Relota, student na završnoj godini Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dodajući kako je ostao oduševljen, između ostalog i s požeškom bolnicom koju su posjetili.

- Primarius na Odjelu pedijatrije koji nas je primio pozvao nas je da dođemo raditi u požešku bolnicu u kojoj ima prostora za sve liječnike i specijalizacije.  Što se tiče terenske prakse jako mi se svidjela, posebno rad patronažne službe s kojom sam se teoretski susretao ali nisam to odrađivao u praksi. Bilo je interesantno i s djecom u osnovnim školama. Bili su provokativno zainteresirani, ali sve u svemu je bilo jako dobro – zaključio je student Neven Relota.

(AGM Kruna)

Galerija slika