Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Studeni 2018 13:21

Predstavljen novi sustav gospodarenja otpadom u kolektivnom stanovanju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - U prostoru HGK Požega održana je prezentacija uvođenja novog sustava gospodarenja komunalnim otpadom u kolektivnom stanovanju. Novi sustav predstavili su djelatnici Komunalca Požega d.o.o., a riječ je o vrlo važnoj temi koja je pobudila veliki interes javnosti. Naime, sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Odlukama o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada koje su donijele jedinice lokalne samouprave, naplata će se vršiti po količini odloženog otpada u kućanstvima.

- Upoznat ćemo stanare višestambenih zgrada s novostima koje dolaze vezano uz gospodarenje otpadom, mogućnostima koje su pred stanarima, načinima preuzimanja usluge, mogućnostima kako uštedi na računima za odvoz otpada i svim drugim novitetima koje pripremamo, kao što je uklanjanje kontejnera s javnih površina i dr. Nova Uredba zahtjeva da se cijena usluge raspoređuje na fiksni i varijabilni dio. Varijabilni dio sastoji se od cijene zaduženog volumena spremnika i broja pražnjenja tijekom jednog mjeseca. Definitivno se stanarima isplati imati racionalne, što manje posude kako bi im u konačnici i račun bio što manji. - pojasnio je direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o Anto Bekić.

Stanarima u višestambenim zgradama predlaže se mogućnost razdiobe varijabilnog dijela cijene usluge na način da se udio izračuna omjerom broja članova kućanstava u odnosu na ukupan broj članova stambene zgrade te se ovaj model smatra najpravednijim. Postoji i mogućnost korištenja vlastitog spremnika za stanare koji imaju vlastiti zatvoreni prostor za smještaj spremnika od 120 l.

Novim sustavom naplate usluge odvoza komunalnog otpada naplaćuje se odvoz miješanog komunalnog otpada u zelenom spremniku i/ili kontejneru, a ne naplaćuje se odvoz odvojeno sakupljenog reciklabilnog materijala u plavim spremnicima (papir, karton), u žutim spremnicima (plastika) i zelenim vrećama (staklo). Cilj je u konačnici ukloniti kontejnere s javnih površina, u suradnji s Komunalcem Požega d.o.o. i Gradom Požega pronaći kvalitetne lokacije za kontejnere, onemogućiti odlaganje trećim osobama ograđivanjem i zaključavanjem zajedničkih spremnika za otpad za koje stanari plaćaju račune, optimizirati volumen spremnika za svaku zgradu pojedinačno te izdvajati korisne vrste otpada iz miješanog komunalnog otpad (biorazgradivi, reciklabilni, problematični i krupni otpad) i odlagati ih u posebne spremnike (plavi, žuti, zeleni...) i u reciklažno dvorište. (AGM Kruna)

Galerija slika