Utorak, 06 Studeni 2018 13:39

Za ovaj vikend svi u Kutjevo na kutjevačko Martinje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

(PROMO) DVODNEVNU MANIFESTACIJU MARTINJA UZ GRAD KUTJEVO ORGANIZIRAJU KUTJEVAČKI VINARI I PLANINARI   -

KUTJEVO - Ovogodišnje Martinje u Kutjevu obilježavat će se dva dana vikenda, točnije u subotu 10. i nedjelju 11. studenog. Najavljuje se niz događanja i priredbi, a očekuje se veliki broj posjetitelja. Događanja je najavio zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar: - U subotu počinjemo od 13 sati s 3. Fišijadom u Caffe baru Kutjevo, a od 17 sati nastavlja se sa Martinjskim zabavama u svim našim ugostiteljskim objektima koje je pomogao grad Kutjevo sufinancirajući hranu i živu glazbu. U nedjelju od 8,30 sati dočekujemo na Trgu graševine veliki broj planinara za koje organiziramo i slavonski doručak. Od 10 sati planinari polaze na planinarske izlete  kroz vinograde i po obroncima Krndije uz vodiče HPD „Vidim“ Kutjevo. Od 11 sati održava se sveta misa u crkvi Blažene Djevice Marije a od 13 sati očekuje se vraćanje planinara s izleta i okupljanje na Trgu graševine sa zabavom za koju su zaduženi mladi tamburaši De Gotho. U 14 sati s Trga kreće povorka zaprega i kola s bačvama mošta do crkve gdje će se obaviti blagoslov mošta ispred crkve. Potom se kolona zaprežnih kola vraća do Trga graševine gdje slijedi stari Martinjski obred krštenja mošta uz vinskog biskupa. Nakon ceremonijala nastavlja se sa zabavom i plesom uz TS Rubato i glazbenu grupu Anđeli.

Uz poznati stari podrum Kutjeva d.d. za razgledavanje i degustaciju vina bit će otvoreni i svi ostali podrumi malih vinara kroz dan otvorenih podruma od 10 pa sve do 16 sati.  Organizatori su priredili i bogatu ugostiteljsku ponudu a poseban specijalitet će biti june od 500 kg na ražnju. Posjetitelji će se moći voziti i kočijama, a postavljena će biti i Izložba fotografija Marka Iličića s temom Kutjeva, vinograda i vina.

Već tradicionalno za Martinje u Kutjevo dolazi veliki broj planinara, a ispred Planinarskog društva „Vidim“ Kutjevo, Željka Perak najavila je da očekuju preko 2.000 planinara: - Planinari nam dolaze iz cijele Hrvatske, posebno sva planinarska društva iz Slavonije, ali i veliki broj planinara iz susjednih država, najviše iz BiH, koji se tradicionalno najviše odazovu. Bilježimo i preko 80 Planinarskih društava, za koje ćemo prirediti u nedjelju ujutro pravi slavonski domaći doručak, kruh s masti, čvarcima, krvavicom, švarglom. Nakon okrjepe planinari kreću na tri staze uz naše vodiče, dužina staza je od 2,5 sati pa do 4 sata hoda, a imamo i jednu kraću rekreativnu turu za šetnju do Vile Vinkomir i natrag. Nakon povratka slijedi dobra zabava na našem Trgu Graševine uz glazbu i ples, dobre delicije i još bolja vina. Upravo zbog tih sadržaja na naše Martinje dolazi ovako veliki broj planinara koji su već naši dugogodišnji prijatelji i uvijek nam se vraćaju.

Udruga vinogradara i vinara Kutjevački vinari uz otvorena vrata vinskih podruma na Trgu graševine postavit će 17 štandova s vinima svih vinarija, o čemu je najavio poznati vinar Branko Mihalj: - Kutjevo je hrvatska vinska metropola, prepoznata u cijelom svijetu kao centar svijeta graševine, poznata po svojoj najkvalitetnijoj graševini, ali i ostalim sortama vina. Ovo su dani kada mi obilježavamo završetak rada u vinogradima, prelazak mošta u vino u našim podrumima, što mi u našim krajevima dugo slavimo. Uz sv. Vinka mi poštujemo i sv. Martina i to su dani kada u Kutjevu bilježimo najviše turista. Ove godine nam je bila vrlo rodna godina pa ćemo sve posjetitelje i posebno naše planinare počastiti s najboljim graševinama u svijetu. To je naša i šansa da razvijemo svoj kontinentalni turizam svih 365 dana u godini i svih 24 sata u našim podrumima. U podrumima samo treba dobro izdržati sa degustacijama i kupiti ponajbolja vina. Nama je najvažnije da nas ljudi prepoznaju i da znaju da će im Kutjevo uz dobra vina ponuditi i dobru gastronomsku ponudu. Očekuje nas i dobro vrijeme za vikend pa pozivam sve, dođite u Kutjevo, dobro došli na Kutjevačko Martinje.