Četvrtak, 04 Listopad 2018 11:17

„Ljekovito bilje Požeštine – kako ga prikupljati i koristiti“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZANIMLJIVO PREDAVANJE I RADIONICA U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA -

POŽEGA - Gradski muzej Požega i Pučko otvoreno učilište Obris u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja organizirali su u izložbenoj dvorani muzeja zanimljivo predavanje i radionicu na temu „Ljekovito bilje Požeštine – kako ga sakupljati i koristiti“. Temu je predstavila i predavanje otvorila ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein, povukavši i bliskost teme s upravo izložbom u tijeku „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ kada je ljekovito bilje bilo najznačajnija komponenta liječenja.

Predavanje i radionicu s praktičnim savjetima, receptima i prepoznavanjem ljekovitog bilja koje sama uzgaja, vodila je Snježana Pešut-Pilon, viša stručna savjetnica u Poljoprivredno savjetodavnoj službi za Požeško-slavonsku županiju. – Namjera nam je održati predavanje is prezentacijom, kako bi korisno pokazali dijelove ljekovitog bilja, suhog i živog. Ljudima želimo pokazati kako biljka izgleda. Kroz prezentaciju upoznat ćemo ih kako ga naći u svoj okolini, oko sebe, s djelovanjem i načinom korištenja ljekovitog bilja. Predstavit ćemo samoniklo ali i ljekovito bilje iz kućnog uzgoja. Samoniklo kod nas još uvijek raste u prirodi, no neke biljke čak i iz drugih podneblja su se dobro prilagodile i za uzgoj, pa su se već udomaćile – kaže Snježana Pešut-Pilon, koja sama na nekoliko lokacija pokusnog eksperimentalnog vrta ima u uzgoju preko 150 vrsta ljekovitog bilja. O svim biljkama ima uz snimke i sve ostale podatke i parametre za prepoznavanje i korištenje.

- Naše domaćinstvo najčešće danas koriste kamilicu, mentu, sljez, a trebali bi svakako više koristiti koprivu, maslačak, stolisnik. Želim ovom prilikom istaknuti da je kopriva upravo naša najljekovitija biljka, što moramo češće ponavljati, jer je imamo u izobilju ali ne koristimo dovoljno i u više varijanti. Koprivu možemo koristiti kuhana, svježa, pečena, na sve moguće načine. Zanimljivo je da je možemo staviti i svježu u salatu, jer kada se ona dobro promiješa više ne žari, ili ako malo ožari ne smeta. Kopriva je jedina biljka koja podnosi sve moguće kombinacije i termičke obrade, a da ništa ne gubi od svojih sastava. zato bi je trebali koristiti maksimalno, npr. kao glavno jelo ili prilog, kao špinat, možemo je stavljati u variva, punjenje u odrescima, na više načina u salatama. Kopriva snažno ojačava krv i bitna je kod oporavka anemičnih ljudi i slabokrvnosti - zaključuje Snježana Pešut-Pilon koja je odgovarala i na brojna pitanja slušatelja predavanja.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska