Ponedjeljak, 01 Listopad 2018 11:14

„Zlatni kotlić“ za najbolji pudarski kotlić skuhali pudari Štac, Brana i Zdenko

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TRADICIONALNA 8. PUDARIJADA KAPTOLAČKE UDRUGE VINOGRADARA I VINARA -

KAPTOL – Vrijedni članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola i njihovi prijatelji tradicionalno su proslavili završetak berbe grožđa u svome kraju te organizirali 8. po redu, jesensku priredbu „Pudarijada 2018.“ Sve je to dobro posložio i ove godine predsjednik udruge Ferdinand Novak.

Prije desetak godina ponovno organizirana i obnovljena pudarska služba na području općine Kaptol, organizirane u tri organizacijske jedinice po vinogorju, imala je odgovornu dužnost i pune ruke posla, na svu sreću bez velikih intervencija. Inače, pudari su čuvari vinograda koji čuvaju vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina, a taj posao obavljaju prije berbe grožđa. Pudarsku službu inače čine članovi Udruge “Vino-kap” Kaptol, a „pudar“ je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti čime Kaptolčani pokušavaju sačuvati od zaborava tu tradiciju koju su njegovale starije generacije. Osim tradicije tako čuvaju se i ove godine srećom veliki urod u vinogradima, a nekada i skroman urod koji je proizašao iz cjelogodišnje muke vinogradara. Slatko grožđe mami brojne šetače kroz vinograde, neki samo s vrećicama u džepovima, a neki bogme i s košarima. Cilj te šetnje upravo sprečavaju pudari koji su vinograde i slatko grožđe uspješno sačuvali.

Udruga je ispred svojih prostorija u Sportskom parku Kaptol, posadila i pokazni vinograd, a ove godine prikazali su pravu tradiciju branja vinograda. Pudar je čuvao vinograd i svako malo trubio u trubicu i okretao čegrtaljku da potjera ptice, sve do dolaska rabote. Odličan urod ove godine, s visokim sladorima i kvalitetnim kiselinama, berači su brzo punili futunje, a futunjaši odmah donosili do presa. Gazda vinograda se brinuo da netko od rabote ne bude žedan i da posao stalno ide, a gazdarica je pripremila i objed u vinogradu s dobrom hranom da berači ne posustanu. Uz objed zasvirale su i mlade tamburašice iz kaptolačke OŠ. Mošt koji se cijedio uskoro iz preše mogli su kušati brojni posjetitelji koji su se okupili i podržali ovu tradiciju.

U međuvremenu su pudari za svoje obitelji i goste pripremali ukusne kotliće i natjecali se za nagradu „Zlatni kotlić“. Tradicija je to koja je ostala od stvarnih pripremanja objeda u vinogradima za vrijeme pudarske službe. Pudari su danima boravili u vinogradima, pa su si i sami kuhali, a najlakše im je bilo pripremiti u kotliću, razna jela od graha, gulaša, paprikaša do čobanca. Kuhali su što su imali pri ruci, od fazana, kokoši, divljači, suhog mesa uz povrće koje su imali na svojim njivama.

Ove godine kuhalo je 14 ekipa, od ekipa pudara, do ekipa udruga vinogradara iz prijateljkih udruga iz Hrvatske i Mađarske. Po drugi puta kotlići su se i ocjenjivali, uz vrsne članove komisije koje je predvodio međunarodni kuharski natjecatelj i ocjenjivač Vladimir Protić iz tjednika Kronika. - Bilo je vrlo ukusnih kotlića, koji su bili bez zamjerke i dobili gotovo maksimalan broj bodova. Bilo je i onih u kojima je svaki član ekipa solio posebno, pa su bili malo presoljeni, jedni su dodavali ljute paprike više puta, pa još sve začinili ljutim feferonima. Ti su stavili i komisiju na muke. jedni su to malo prekuhali, pa smo morali tražiti zrna graha, a jedni su promašili i projektni zadatak pa napravili kotlovinu, zaista ukusnu, ali se to nije ocjenjivalo. Na kraju najbolji kotlić skuhala je ekipa od trojice pudara, Štac, Brana i Zdenko, koji su iz ruku načelnika općine Kaptol, Mile Pavičića dobili priznanje i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića zlatni kotlić na stalku za nagradu.

Svi vinogradari koji su se zatekli na manifestaciji rekli su kako su zadovoljni urodom, a očekuju i kvalitetnu vinsku kapljicu od ovogodišnjeg grožđa koje se uveliko prerađuje u mošt kako bi bilo spremno za Krštenje mošta koje će Kaptolčani imati uz Martinje. - Nastavili smo i ove godine tradiciju naših vinogradara, vinara i voćara budući da smo ponovo zaživjeli pudarsku službu nakon jedne stanke. Ovo je više ceremonijalna pudarska služba, a cilj nam je da tu tradiciju sačuvamo od zaborava. Općina je uvijek na raspolaganju da pomogne u održavanju ovakvih i sličnih manifestacija – istaknuo je načelnik Pavičić koji uvijek osigura pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom.

Pohvalu ovoj tradiciji istakao je i župan Alojz Tomašević koji je obišao sve kuharske ekipe, probao umijeća koje su pudari pokazali u kuhanju. – Ovo je tradicija vinogradara i vinara koja nas je sve ponovno okupila na ovoj priredbi, koja nam i prikazuje kako se to nekada radilo. Uz pudare nadam se da će biti i pudarica, na ovom vrlo važnom zadatku koji pudari imaju. Važno je to radi tradicije i baštine koju nam vraćaju u ovo vrijeme, ali i stvarno imaju vrlo odgovornu zadaću, čuvanja i očuvanja grožđa od onih koji bi se željeli osladiti. Ovo je godina rekorda, za vinogradare ali i voćare, zadovoljni su i ratari i stočari. Drago mi je da su ovdje s vama i vaši prijatelji vinogradari iz drugih krajeva, ali i iz Mađarske, koji su došli u ovu našu predivnu Slavoniju. Dođite i upoznajte naš slavonski inat, uz koji smo generacijama opstali i ostali u ovim krajevima, a ostat ćemo i sačuvati ove krajeve i za buduća pokoljenja.

Kuhali su Pudari: Ferdo, Joco, Marko, Josip, Štac, Dražen, Jozo, Golub, Miša, Duje, Joka, Eman, Šarko, Brana, Dado, Zubo, Grga, Roda, Baki, Šaran, Zdenko, Krešo i Pudarice: Barbara, Kristinka, Gaby, Nataša.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska