Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 10 Listopad 2012 01:12

Odrekli se svoga džeparca

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ŠKOLARCI ORGANIZIRALI HUMANITARNU AKCIJU ZA SIROMAŠNU DJECU EKVADORA -

PLETERNICA - Učenici i nastavnici OŠ Fra Kaje Ađića iz Pleternice su se od ove školske godine uključili u humanitarnu akciju kroz koju su osigurali novac za školovanje petero dječaka i djevojčica iz Ekvadora. Tako su Anabel, Delfina, Wilman, Morelia i Jefferson postali njihova kumčad. Akciju su inicirali knjižničari Jasmina Brkić i Ranko Janković te školska volonterska skupina. - Nakon što nam je rečeno za akciju u školi je gostovala Đurđica Lucić koja je bila u misiji u Africi i koja nam je pričala o životu siromašne djece. Čuli smo kako nemaju novca da bi išli u školu, kako su često gladni a mnogi nikada nisu jeli bombone. Pola nas se rasplakalo slušajući ju i spremno smo prihvatili ideju da nekome pomognemo – rekla je Lorena Šimecki.
   Pleternički školarci i njihovi nastavnici stupili su u kontakt s udrugom Zdenac koja im je predložila da postanu kumovi mališanima iz Palo Quemada, misije smještene u suptropskom dijelu Anda u kojoj djeluju misionarke Službenice Milosrđa. Surovost tog područja često prisiljava roditelje da u potrazi za zaradom odlaze u druge zemlje a djecu ostavljaju rodbini. Za njih su sestre organizirale osnovnu i srednju školu. - Školovanje za jedno dijete godišnje košta 900 kuna a mi smo sve pozvali da, prema svojim mogućnostima, dobrovoljne priloge ubacuju u kutije koje smo postavili u razredima i knjižnici. Svi smo dali bar deset kuna a neki i više – rekla je Dora Jovanović. - Također smo izrađivali različite ukrasne predmete i prodavali pa smo i taj novac namijenili našim 'kumićima'. Nama nije bilo teško a njima će to puno značiti – dodala je Darija Vidmar.
   Pleternički školarci uspjeli su prikupiti 4600 kuna i preko Zdenca poslati ih u Ekvador odakle su njima pristigle fotografije mališana koji će taj novac koristiti. Fotografije su postavljene na pano u školskom holu a pleternički školarci najavljuju kako će akciju pomoći svojim 'kumićima' nastaviti. (vm)