Utorak, 21 Kolovoz 2018 12:11

Tradicionalno hodočašće dugo 35 km od Stražemana do Voćina se nastavlja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

55. HODOČAŠĆE U VOĆINSKO MARIJANSKO SVETIŠTE -

STRAŽEMAN / VOĆIN – Po 55. puta od crkve iz Stražemana je krenula kolona hodočasnika na put dug 35 kilometara koji uglavnom vodi kroz šumske predjele preko Leštata, Zvečeva, Djedovice do marijanskog svetišta u Voćinu, župne crkve Pohoda blažene djevice Marije, poznatije kao gospa Voćinska.

Dan prije do Stražemana su došli hodočasnici iz posavskih župa od Davora do Nove Kapele i Nove Gradiške, te svi skupa ujutro oko 5 sati krenuli za Voćin. Osim svećenika Požeške biskupije u koloni je bilo nekoliko stotina hodočasnika, ove godine znatno manje nego prijašnjih godina. Među hodočasnicima ima i onih koji već desetljećima hodaju do gospe Voćinske, i prije Domovinskog rata, i poslije rata kada je crkva bila u ruševinama, a i sada nakon obnove crkve Pohoda blažene djevice Marije. Tradicija je to koju mnogi ne propuštaju, upravo pješice prijeći ovaj put, u miru hodanja i molitve naći svoj duševni mir. Neki odlaze moliti za zdravlje svojih bližnjih, neki za posao, a neki čak uzmu godišnji odmor da ne bi propustili hodočašće.

Na već tradicionalnom prvom odmorištu na Leštatu hodočasnike dočekuju lovci lovačkih društava koji za sve pripreme male pekarske proizvode i vodu. Predsjednik LD Vepar iz Kaptola Zvonko Svoboda donio i nekoliko kašeta grožđa i voća iz svog vinograda. Hodočasnike je obišao i pružio im potporu požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Stražemanski župnik vlč. Robert Mokri zahvalio se lovcima na dobrodošlici, prihvatu i višegodišnjoj dobroj suradnji koja se njeguje dugi niz godina.

Do dolaska pred Voćin bit će na Djedovici još jedan veći odmor, a dolazak hodočasnika u Voćin očekuje se iza 13 sati. Tamo će se priključiti hodočasnicima iz drugih pravaca i drugih župa, te će nazočiti centralnoj proslavi Nebeske Voćinske Majke i euharistijskom slavlju koje će predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević od 18,30 sati. Nakon mise uslijedit će procesija s likom Gospe Voćinske.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska