Breadcrumbs

Nedjelja, 19 Kolovoz 2018 12:56

Na velikoj pozornici atmosferu palili S.A.R.S., Hanka Paldum, Učiteljice, Klapa Cambi, Plavi orkestar i Željko Bebek

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

23. NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO UZ VRHUNSKE GLAZBENIKE OKUPILO I DESETKE TISUĆA POSJETITELJA  -

VELIKI BROJ POŽEŽANA POKAZUJE SVOJIM DOLASKOM DA TO ŽELE I U GRADU POŽEGI  !!!

NOVA GRADIŠKA – Duga tradicija u organizaciji Novogradiškog glazbenog ljeta, ove godine 23. puta po redu, dostigla je svoj vrhunac, priznali su to organizatori Turistička zajednica grada Nova Gradiška, voditelj Mirko Fodor, brojni glazbenici koji su nastupali, a još više brojni posjetitelji. Najviše je to do sada posjećeno Glazbeno ljeto, kada se svake večeri okupilo preko 5.000 posjetitelja, a zabava i glazba je trajala od 20 sati pa sve do pola 3 iza ponoći.

Najdugovječnija je to glazbena manifestacija koja je započela u četvrtak urnebesnom rock večeri u zaista sjajnoj atmosferi prepunog gledališta. Nastupili su roker bend Jocker s požeškom pjevačicom, a u nastavku su pravo rasturali s domaćim i svjetskim rock hitovima, slovenska rock grupa The umimogs, koje Gradišćani već poznaju nekoliko godina, a posebno sudionici moto susreta diljem hrvatske, jer su stalni gosti. Vrhunac večeri je bila beogradska grupa S.A.R.S. koja je u svom prvom nastupu u Novoj Gradišci izvela sve svoje uspješnice, dobro poznate i hrvatskoj publici, posebno mega hit „Buđav lebac“ i za kraj najpoznatija „Lutka“.

Druga večer bila je večer tamburaške glazbe, sevdaha, klapske pjesme i zabavne glazbe. Nastupili su domaći tamburaški sastavi Tkanica i satir, nastavila je kraljica sevdaha Hanka Paldum sa svojim najboljim uspješnicama i 40-tak godina starih ali publici svih doba poznatim. Klapa Cambi sve je to začinila dalmatinskom klapskom pjesmom i svojim hitovima, a tek u ponoć na red su došle i Učiteljice, proglašene najboljim ženskim bandom na Balkanu. Njihov koncert uz pjevanje publike svih njihovih uspješnica i drugih hitova, ovaj koncert je uz „bis“ trajao do pola tri iza ponoći.

Treća i najluđa, ona subotnja večer, započela je s malim pjevačima, djecom od 5 do 16 godina, koji su otpjevali uglavnom domaće i strane hitove, pod nazivom „Djeca pjevaju hitove“. Svi su oni već male zvijezde jer su nastupali na brojnim dječjim festivalima, najviše ih je s pleterničkih „Cvjetića glazbe“ do raznih glazbenih TV showa. Nastavio je domaći rock sastav „Rokeri“, a onda su pravi ushit među posjetiteljima, posebno onim mlađim izazvali glazbenici „Plavog orkestra. Dobrih dva sata, do iza ponoći oni su izveli sve svoje poznate hitove, a sve završili, zajedno s publikom sa „Suadom“. Nekoliko puta su izašli i na „bis“ i „hoćemo još“, no to za njih izgleda sve kao igra i dobra zabava na radost svih posjetitelja.

Uslijedio je veliki vatromet koji je najavio krunu svega, nastup Željka Bebeka i njegovog banda, koji su cijelu atmosferu već dodatno ugrijanu od Plavog orkestra sa 27 stupnjeva, dodatno zagrijali. Izveli su zaista sve svoje hitove, često zajedno s publikom, tako da su zbog tri „bisa“ koncert okončali tek pred tri sata iza ponoći.

Četvrta večer, ona nedjeljna rezervirana je za KUD-ove i pjevačke zborove koji će prikazati svoje nošnje, baštinu, pjesmu i plesove. Sve pohvale organizatorima što su napravili ovakve tri dinamične, rijetko viđene noći i s nestrpljenjem očekujemo, vjerojatno još bolje 24. Novogradiško glazbeno ljeto.

Možda bi organizatori Požeškog festivala mogli nešto pronaći i za Požegu

Poseban „šušur“ cijeloj manifestaciji dao je posebno uređen cijeli centar, pretvoren u ugostiteljske terase kao gledalište na otvorenom, brojni šatori sa ugostiteljskom ponudom, obrtniči-etno sajam s domaćim proizvodima, te pivski sajam craft pivara, koje je pokrenula domaća pivovara Bošnjak. Na craft sajmu bila su nazočna i sva tri požeška craft pivara kao neizostavni dio ovakvih manifestacija. Nova Gradiška ova četiri dana bila je stjecište i posjetitelja iz svih susjednih slavonskih gradova, no posebno veliki broj bio je iz Požege, najbližeg susjeda, te iz susjedne BiH.

Požežani su svojim velikim brojem svakako pokazali da su zainteresirani za glazbene večeri i dobre provode, no to svake godine izostane na našem festivalu. Samo se kod nas iza 22 i 30 ugase svijetla na pozornici i posjetitelji ostanu u nevjerici da više ništa nema i da moraju ići kući. Glavna pozornica je glavna za sve, to si mora netko staviti u svoju „pametnu glavicu“ samo je treba napuniti s programom, od 19 pa do jedan ili dva sata iza ponoći, a ne s programom od dva sta, često i manje. Jedne godine je cijela večer sedmodnevnog festivala trajala čak 30 minuta, nakon koje je i dotadašnji direktor festivala nakon kritika dao ostavku. To, više programa i sadržaja traže posjetitelji kojih je na požeškom festivalu iz godine u godinu sve manje, pa čak i na finalnoj večeri ima praznih stolica. Kamermani imaju dodatni problem kako ne snimati taj dio, jer to ostavlja ružan dojam.

Nova koncepcija koja je događanja na Trgu sv. Trojstva i sa velike pozornice odvela na još osam različitih lokacija, malih pozornica, tek će pokazati što će donijeti, no bojim se da neće donijeti ništa dobrog jer će se posjetitelji razvodniti, a glavno mjesto događanja ponovno ostati sa malo programa. Poseban problem je i ugostiteljska ponuda koja se uglavnom bazira na šećernoj vati, poderanim gaćama i kokicama, što svakako posjetitelji izvan grada Požege loše primaju, jer se moraju odvojiti od festivalskih događanja da bi nešto pojeli. Zar je sramota postaviti nekoliko šatora s ponudom restorana, hrane i pića na rubne dijelove Trga sv. Trojstva. Toga se brojni Požežani rado sjećaju, kad se nakon programa nastavilo s druženjem i glazbom u svakom šatoru. Uostalom toga zaista na svakoj manifestaciji ima, pa i na varaždinskom Špancir festu, kojega netko iz požeške organizacije uporno želi kopirati, no, bez uspjeha.

Moramo naglasiti da su sve četiri večeri sa zaista vrhunskim izvođačima bile besplatne za posjetitelje, jer to je bio poklon grada Nove Gradiške njegovim građanima. Kako će se odraziti ove godine najavljeno plaćanje ulaznica za neke od priredbi festivala također ćemo vidjeti. Odustalo se od koncepcije 7 dana sedam noći festivala, očito zbog nedostatka programa, a posebno „nedostatka“ posjetitelja na nekim večerima kojih se moglo brojiti samo na stotine, no puno je novih „revolucionarnih“ promjena za koje neznamo što će donijeti.

Svakako želim puno uspjeha svim manifestacijama u mom gradu, nekoliko puta sam pokušao dati neku dobronamjernu kritiku i savjet organizatorima, no to je dočekano na „noževe“ po običaju, jer tko se usudi reći da nešto nije dobro „pronalazačima tople vode“ od kojih izgleda sve počinje. Treba malo zaviriti i kod „komšije“ pa malo te „tople vode“ posuditi, ne treba samo željeti da komšiji crkne krava.