Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 05 Srpanj 2018 10:47

Stekli međunarodni Goethe-Zertifikat „Fit in Deutsch 1“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE ANTUNA KANIŽLIĆA IZBORNE NASTAVE NJEMAČKOGA JEZIKA POLOŽILI A1 RAZINU U ZNANJU NJEMAČKOGA JEZIKA TE -

POŽEGA - Goethe-Zertifikat A1 „ Fit in Deutsch 1“ je međunarodni ispit iz njemačkoga jezika za djecu i mlade u dobi od 10 do 16 godina. On potvrđuje elementarna jezična znanja koja odgovaraju prvom stupnju (A1) na šesterostupanjskoj skali kompetencija Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ). Certifikati Goethe-Instituta poznati su u cijelom svijetu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje odobrili su provedbu ovog ispita Goethe-Instituta u hrvatskim osnovnim školama. Učenici Kanižlićeve škole od 5. do 8. razreda htjeli su poboljšati i provjeriti svoje znanje njemačkoga jezika te su se odlučili polagati ispit za ovaj certifikat.

Nakon što su učenici izborne nastave Njemačkoga jezika pokazali interes za pojačanim učenjem njemačkoga jezika i roditelji dali suglasnost, 18. studenoga 2017. nastanica Jasminka Hajpek započela je s učenicima pojačano učenje njemačkoga jezika. Budući da je 49 učenika pokazalo interes, radili su subotama u dvije skupine, svaka po dva dvosata. Na tim dodatnim satima nastavnica Hajpek razvijala je kod učenika jezične vještine razumijevanja slušanjem, čitanjem, pisanjem te govorenjem. Učenici su se trudili redovito dolaziti svaku subotu do 25. svibnja 2018. kada je uslijedilo pisano i usmeno polaganje ispita.

U školu su došle predstavnice Goethe-Instituta Zagreb koje su testirale pisane i govorne vještine učenika. Pisani dio ispita u kojemu su se provjeravale jezične vještine razumijevanja slušanjem, čitanjem i pisanjem trajao je sat vremena. Nakon stanke od sat vremena uslijedio je usmeni dio ispita. Učenici su se, u skupinama po šestero, predstavljali te pomoću slikovnih kartica i kartica riječima na zadanu temu postavljali jedni drugima pitanja ili zapovijedi i reagirali na njima upućeno pitanje ili zapovijed.

- Većina učenika je rekla kako im je najteži dio ispita bio razumijevanje slušanjem jer se informacija čuje samo dva puta, a budući da su tekstovi autentični i izvorni govornici govore dosta brzo, bilo je teško razumjeti sve informacije.

Bez obzira na poteškoće na koje su učenici tijekom pisanog i usmenog dijela nailazili, svih 49 učenika položilo je i steklo međunarodni certifikat A1 razine u znanju njemačkoga jezika – istaknula je Jasminka Hajpek, prof. njemačkoga jezika.

Galerija slika