Breadcrumbs

Utorak, 12 Lipanj 2018 09:30

Požeški ronioci na tradicionalnoj eko akciji “Mare Nostrum”

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM SVJETSKOG DANA OCEANA I MORA -

TROGIR / POŽEGA - Povodom Svjetskog dana oceana i mora održana je tradicionalna eko akcija “Mare Nostrum ” u organizaciji Ronilačkog Saveza Splitsko-dalmatinske županije, Općine i TZ Seget i Ronilačko Ekološkog Kluba Podstrana koja je i ove godine okupila zavidan broj ronilačkih klubova među kojima su bili i ronioci požeškog kluba. Ronilo se u podmorju Segeta Donjeg kod Trogira i u trodnevnoj akciji izvučene su tone otpada doznajemo od Zdenka Oroza iz Ronilačkog kuba Požega.

- Nekoliko kamiona smo napunili, od hladnjaka, perilica, guma. Ove godine smo primijetili da ima i dosta staklenih boca što je posebno opasno za kupače jer smo ih našli uz rivu. Dosta smeća smo izvukli, a to je samo mali dio onoga što se nalazi u moru. Veliki problem je i plastika koja se runi kad se vadi, a stvara mikročestice koje ostaju u moru. O toj temi smo imali i edukativno predavanje - rekao je voditelj požeških ronioca Zdenko Oroz dodajući kako je to prva eko akcija kluba u ovoj godini.

- Riječ je o jednoj od najvećih eko akcija koja je okupila oko stotinjak ronioca. S otvorenjem bazena ronioci se nadaju da će biti mjesta i za njihov rad jer ove godine namjeravaju pojačati svoje aktivnosti - dodaje Oroz nastavljajući kako im je ovo ljeto cilj raditi vježbe na bazenu, rad s djecom te širiti članstvo u klubu.

- Planiramo sudjelovati u još nekim eko akcijama. Već smo dobili poziv iz Karlovca, iz Hercegovine. Mislimo da će ove godine biti burno i živo, da ćete nas moći vidjeti na bazenima i priključiti se našem radu - zaključio je Zdenko Oroz.

S tom nadom želimo Ronilačkom klubu Požega uspješan rad jer sjetimo se prije nekoliko godina su na bazenima u dva mjeseca imali i do stotinjak urona zainteresiranih sugrađana i bili su prava atrakcija na bazenima u večernjim satima.

Tekst/foto: D. Oroz