Utorak, 22 Svibanj 2018 09:28

28. Međunarodna smotra folklora, 9. Najduži stol i koncert Miroslava Škore

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZA VIKEND NAJAVLJENA NAJVEĆA VELIČKA KULTURNA I GASTRO MANIFESTACIJA -

VELIKA – Turistička zajednica općine Velika, KUD Ivan Goran Kovačić velika uz pokroviteljstvo općine Velika najavili su za ovaj vikend tri dana priredbi i događanja u Velikoj. O događanjima koja slijede u ovoj najvećoj veličkoj kulturnoj i gastro manifestaciji govorili su Tomislav Galić, direktor TZ općine Velika, Bernard Grujić, predsjednik KUD Ivan Goran Kovačić i Vlado Boban, načelnik općine Velika.

Sve započinje u petak 25. svibnja kada već tradicionalno imamo cjelovečernji koncert. Ove godine nastupa Miroslav Škoro a u nastavku zabavu nastavlja Libreto band u velikom šatoru na igralištu uz OŠ. U subotu 26. svibnja od 19,00 sati na Trgu Bana Jelačića postavljen je “Najduži stol”, na kojemu se i ove godine nalazi gastro ponuda je iz cijele Hrvatske. Dolaze nam gosti iz Mađarske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine, a kao posebnost ove godine predstavit će nam se i Obrtnička komora Grada Zagreba s jelima svojih ugostiteljskih objekata. Očekujemo na najdužem stolu i nastup brojnih društava i udruga. Ove godine Općina Velika se za najduži stol uključuje s novom gastro ponudom, pečenog vola koji će biti pripremljen za sve ljubitelje tog specijaliteta. Kao i prošlih godina posjetitelji kupnjom ulaznice od 20 kuna moći će obići sve stolove i kušati sva ponuđena jela i delicije. Nakon najdužeg stola u velikom šatoru nastavlja se s glazbenim programom u kojemu će posjetitelje zabavljati TS “Zlatna dolina” i TS “Paori”, uz očekivanje kao i proteklih godina da će zabava potrajati do dugo u noć – istakao je direktor Galić.

28. Međunarodnu smotru folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“koja će se održati u nedjelju 27. svibnja okupit će 13 kulturno umjetničkih, folklornih i pjevačkih društava i skupina iz Hrvatske i inozemstva. - Uz naš KUD dolazi nam 12 gostujućih društava Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, KUD „Šijaci“ Biškupci, Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, HKUD „Matija Gubec“ Tavankut Vojvodina, KUD „Vesela Šokadija“ Gundinci, HKUD Dubrave Aladinići BiH, KUD „Klokotič“ Klokotič iz Rumunjske, Radničko kulturno-umjetničko društvo „Rudar“ Raša, Ženski vokalni sastav „Koralde“ iz Zagreba, KUD „Jasen“ iz Šaptinovaca, Ženska pjevačka skupina Bećaruše iz Podvinja, Muška pjevačka skupina „Veseli Šokci“ iz Slavonskog Broda, HKD „Izidor Poljak“ Boće, Brčko BiH i KUD „Dukat“ Vladislavci. Svečani mimohod svih sudionika smotre krenut će od 16,00 sati iz Vatrogasnog doma ulicama Velike do velikog šatora gdje će se od 17,30 sati održati nastupi sudionika na pozornici. Program folklora će voditi Branko Uvodić - najavio je predsjednik Grujić.

Da ova manifestacija ima iznimno veliki značaj za Veliku, naglasio je načelnik Boban, ističući da im je pokrovitelj smotre folklora i Predsjednica RH po treći puta. - Međunarodne smotre folklora pokazuje koliko se trudimo i ulažemo u povezivanje Hrvata, posebni izvan domovine dajući im mogućnost da prikažu svoje običaje, a i običaje zemlje u kojoj trenutno žive. U sva tri dana želimo počastiti i naše mještane, ali i sve goste koncertom, ove je godine tu Miroslav Škoro, a za Najduži stol očekujemo kako će biti na visokoj razini kako je to bilo i prošle godine. Kako je ove godine i 25. obljetnica Općine Velika, doista smo se potrudili za još svečanije i primjerenije ozračje ovih vrijednih manifestacija - naglasio je načelnik Boban, te pozvao sve da posjete ovu trodnevnu veličku manifestaciju.