Srijeda, 11 Travanj 2018 12:33

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavljen projekt Hrvatska stvara

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Hrvatska stvara naziv je projekta kojega provode tvrtka Stemi d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koji je danas predstavljen u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te uz potporu veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, a cilj mu je osigurati mjesta u cijeloj Hrvatskoj gdje se djeca i mladi mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija.

- Cilj projekta je obići sve županije i potaknuti u lokalnim zajednicama osnivanje klubova gdje se mladi mogu nalaziti, razvijati i stvarati. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu i trenutno postoji u više od sto zemalja svijeta, a naša uloga je promovirati ju u Hrvatskoj. Želimo da se unutar svakog malog grada kreiraju mjesta na koja mladi mogu dolaziti i na njima kreirati kako ne bi bili konzumenti već stvaratelji tehnologije. – rekla je Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Svoje zadovoljstvo predstavljanjem projekta u Požegi izrazila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Šutalo.

- Drago mi je što smo dio jednog nacionalnog projekta i što se ovo predstavljanje održava u našoj knjižnici jer su upravo ovakve aktivnosti vizija novog prostora požeške knjižnice i ono na što želimo potaknuti zajednicu. – rekla je ravnateljica.

Predstavljanje je započelo motivacijskim predavanjem Luke Fučeka iz tvrtke Stemi d.o.o., odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Predavanjem se mlade želi inspirirati i pokazati im tehnološku budućnost te potaknuti rad na vlastitim projektima. Zatim je održana praktična radionica za djecu koju je vodio Alen Dandić iz Udruge Programerko.

 

Info: Pozega.hr