Breadcrumbs

Nedjelja, 08 Travanj 2018 18:34

„Srimušijada“ po stazama iznad Velike i omlet sa srimušem u lovačkoj kući

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARSKO DRUŠTVO „MALIŠČAK“ VELIKA ORGANIZIRALO POHOD -

VELIKA / DUBOKA - Planinarsko društvo „Mališčak“ iz Velike organiziralo je ove nedjelje vrlo zanimljiv pohod uz berbu srimuša na veličkim padinama Papuka. Sve je krenulo u 9 sati ujutro ispred crkve sv. Augustina gdje se okupilo preko stotinu planinara, a pošli su na dvije staze. jednu zahtjevniju koja do Lovačke kuće u Dubokoj ima oko 1,5 sati hoda, te drugu dužu koja ima do 4 sata hoda. Zajedničko je objema stazama bilo da planinaru uz put naberu i srimuša kojima sada obiluju livade i proplanci na južnim padinama Pauka iznad Velike.

Kod lovačke kuće čekala ih je već logistika iz PD „Mališčak“ koja im je za okrjepu pripremala omlet ili kajganu sa srimušem. Po želji iz svojih naprtnjača neki planinari su to još malo začinili s malo slanine, kobasice i sira. Pripremljeno je bilo nekoliko stotina jaja, a glavni kuhar je pripremao za onoliko osoba koliko se vrati iz pohoda, tako da je omlet uvijek bio vruć.

Planinare u lovačkoj kući posjetio je i načelnik općine Vlado Boban, te se zajedno s piscem ove reportaže uvjerio u odličan kvalitet i ukus omleta sa srimušem. Za porciju je bilo dovoljno dati dobrovoljni prilog od 5 kuna za jaja, koja su planinari ipak morali kupiti, a srimuša je i tako bilo u izobilju.

Osim planinara iz društava iz Požeštine, pridružili su im se i planinari iz PD „Lipa“ Lipik, Sve je budno nadgledala i ekipa iz Gorske službe spašavanja Požega, koji su čak morali intervenirati. Jedna gruba biciklista iz Orahovice koja je vozila kondicioni trening putovima po Papuku, imala je pad jednog njihovog člana, koji je tom prilikom i slomio po koju koščicu i dobrano se ugruvao, pružila je prvu pomoć i prevezla u bolnicu. Na kraju na kajgani sa srimušem pojavilo se i 200-njak planinara, jer su se neki pridruživali uz put. Lijep i sunčan dan izmamio je mnoge u šetnju, a kajgana sa srimušem bila je pravi mamac.