Ponedjeljak, 19 Ožujak 2018 20:48

Vratile se rode u Pavlovce iznenađene snijegom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PAVLOVCI – Vratile se rode, njih 16 u Pavlovce, rekli su nam mještani Pavlovaca koji su nas nazvali da ih fotografiramo. Sletjele su pored Orljave, gdje i inače obitavaju u poljima oko rijeke i okolnim barama i močvarnom terenu, no svakako ih je iznenadio snijeg kojeg su zatekle. Dosta niska temperatura, još uvijek snijeg, ništa još nije krenulo zeleno, pa naravno nema niti obilja hrane koju su uvijek zatekle poslije dugog puta.

Upravo iscrpljenost nakon višetjednog letenja, vjerojatno i glad nakon dugog puta doprinijela je da su se odmah raštrkale okolo po velikom broju bara koje su nastale od topljenja snijega i višednevne kiše. Ova koju smo uhvatili u objektiv ustrajno je gazila po hladnoj vodi i tražila nešto za jelo. Nadamo se da im ove niske temperature koje su vladale, poslijepodne bilo je i ispod nule, neće naškoditi. Za hranu će biti teže, jer njihova poslastica, žabe, još su duboko skrivene u mulju.

One su vjerojatno kao i stoljećima do sada uvijek iz Južne Afrike, gdje uglavnom obitavaju na zimovanju rode iz naših krajeva, krenule kad je bilo uobičajeno za povratak, no kod nas je ove godine zima jako zakasnila, pa ih je dočekao snijeg.