Utorak, 13 Ožujak 2018 10:25

„Moj grad i ja u kadru“ – projekt i izložba

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UČENICI 4.a RAZREDA OŠ JULIJA KEMPFA UZ DAN GRADA ŽELJELI ISTAĆI NAJPOZNATIJE POŽEŠKE VEDUTE -

POŽEGA – Želeći i sami dati neki svoj prilog obilježavanju Dana grada Požege, učenici 4. a razreda OŠ Julija Kempfa predvođeni svojom učiteljicom Ivanom Jukić Matijević pripremili su projekt, te ga izveli uz poznate vedute grada i fotografirali se u njima najljepšim pozama. - Sama ideja za ovaj projekt se rodila još prošle školske godine, kada smo učeći o našem zavičaju, odlučili ga predstaviti jedni drugima očima vodiča i turista. Naime, često se događa da svoj grad najmanje vidimo i znamo, njegove ljepote su nam nešto svakodnevno i ne razmišljamo o njima – istakla je učiteljica Ivana pojašnjavajući kako su došli do projekta.

- Kada idemo na obiteljska putovanja običavam pronaći zanimljivosti o mjestu u koje idemo, legende, anegdote… i to djeca zapravo najlakše upamte, a onda i sami proučavaju ono što im je bilo zanimljivo. I tako su prošle školske godine, učenici pronašli zanimljivosti o našem gradu, glumili vodiče i kroz šetnju gradom nas upoznali s najvažnijim povijesnim činjenicama, zanimljivostima…sve što su pronašli, a da im je ostalo u sjećanju. Bilo je to zabavno i poučno iskustvo i s velikom su pažnjom slušali jedni druge i „upijali“ informacije. Kako smo sada već malo stariji, puno više sudjelujemo u svijetu medija, volimo se fotografirati, odlučili smo to bar djelomično iskoristiti i osmislili smo projekt Moj grad i ja u kadru – pojašnjava učiteljica Ivana i kreće u realizaciju s učenicima svog razreda.

Učenici su izabrali nešto njima zanimljivo, a vezano uz grad Požegu, kulturno-povijesni spomenik, objekt, drvo, most…. Prema svom odabiru su trebali pronaći povijesne i istinite činjenice, ali i nešto što nisu baš svi znali, nekakvu zanimljivost, legendu, anegdotu, vic ili zanimljiv događaj iz prošlosti, a o kojem se malo zna.

- Naravno da su u ovom projektu sudjelovali i roditelji, osim što su pomagali u traženju informacija, oni su „uglavnom“ bili i iza objektiva. Veseli me što vidim da se učenici naše škole zadržavaju kraj naše izložbice, čitaju, komentiraju, a vjerujem da će im dio informacija i ostati u sjećanju. Učenicima je puno lakše bilo pronaći povijesne činjenice, nego zanimljivosti, ali s vremenom ih je bilo toliko da nam je bilo teško odlučiti se za samo jednu zanimljivost uz svaku fotografiju… - kaže učiteljica Ivana.

A što su rekli učenici o cijelom projektu i njegovoj realizaciji ?

Marko Njegovanović i Patrik Tilinger su rekli da im je istraživanje bilo zanimljivo, ali ne baš i jednostavno, ali su na kraju jako zadovoljni projektom.

Tinu Švajdi i Marti Dorontić se najviše svidjelo fotografiranje u ludim pozama gradom jer to do sada nisu radili.

Lovro Matoš je možda budući povjesničar jer mu se više sviđa povijesni dio nego dio sa zanimljivostima.

Marko Krizmanić je ostao iznenađen jer je često prolazio kraj brijačnice, a da nije ni primjećivao što je to, a Larisa Zelenbaba je o Kinu Central slušala od svojih roditelja.

Jana Dvoraček je iz projekta naučila da je stvarno sve lakše upamtiti kada se radi na zanimljiv način.

Lora Ledić kaže da je već puno toga znala o fra Luki od ranije, ali da joj je ovo prva fotografija s fra Lukom.

Gabriela Banić kaže da će i ona, kada bude starija, staviti „lokot ljubavi“ na orljavskom mostu, sada kada je saznala što ti lokoti znače.

A Nika Trupinić žali što je Stari Grad izgorio u požaru i voljela bi da se gore ponovno izgradi grad po uzoru na taj iz prošlosti.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska