Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Ožujak 2018 09:18

Za doručak kava, kruh s namazom i žitarice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Svaki drugi Hrvat za doručak pije kavu, svaki treći jede kruh s namazom, a svaki šesti konzumira žitarice za doručak

Više od trećine hrvatskih građana (34%) navodi da ne doručkuje redovito. Tek oko šestine (15,6%) navodi da redovito doručkuju, a njih 29,8% na to pitanje odgovara "kako kad". Kad ih se pita koju hranu najčešće konzumiraju za doručak, najveći broj ispitanika navodi da za doručak konzumira kruh s namazom – njih 30,4%, dok 22,2% ispitanika za doručak najčešće konzumira peciva, a njih 16,1% žitarice.

Manje od desetine ispitanika navodi da za doručak konzumiraju jaja (9,9%) ili mesne nareske (9,1%). Najčešće piće za doručak je kava koju pije više od polovice ispitanika (52,4%). Značajno manji broj ispitanika za doručak konzumira mlijeko (18,9%) ili čaj (17,5%). Manji broj ispitanika navodi da za doručak konzumira tekući jogurt (7,6%) ili sok od naranče (3,6%).

Većina osoba koje doručkuju navode da su bar nekad jeli žitarice za doručak (84,5%), dok manji broj (15,5%) navodi da nisu nikada konzumirali ovu kategoriju proizvoda. Među konzumentima žitarica za doručak njih 13,6% navodi da ove proizvode jedu svakodnevno. Nešto više od trećine (35,6%) ističe pak da ih konzumiraju barem jednom tjedno, a 21,2% njih barem jednom mjesečno. Nešto manje od trećine osoba koje su nekad jele žitarice za doručak navodi da ih rijetko konzumiraju (29,5%).

Istraživanje o konzumaciji žitarica za doručak proveli su Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom studenog 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.