Petak, 16 Veljača 2018 10:36

Članovi „Ledine“ prolaze zimske ratarske edukacije i pripremaju se za EU mjere

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE POLJOPRIVREDNIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE „LEDINA“ -

LUKAČ – Redovnu godišnju izvještajnu skupštinu održala je u objektu „Ribarska kuća“ u Lukaču Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije „Ledina“ koja okuplja oko 70 članova.

- U ovim zimskim mjesecima kada je manje posla kod nas ratara, organiziramo redovna zimska predavanja za poljoprivrednike u suradnji sa tvrtkama koje se bave proizvodnjom sjemena i zaštitnih sredstava, umjetnih gnojiva i predavanja o sada aktualnim temama, korištenju sredstava EU fondova. Prošle godine organizirali smo stručni izlet na Međunarodni poljoprivredni sajam u Novi Sad gdje je pošlo 50 poljoprivrednika, podržavamo svojim učešćem u razne manifestacije, natjecanje orača, suorganizator smo utrke traktora u sklopu Festivala graševine u Kutjevu – kazao je podnoseći izvješće o radu u protekloj godini predsjednik „Ledine“ Danijel Šćiran, te dodaje da će udruga nakon skupštine uputiti i svoje primjedbe na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Ocjenjuju da je bolje da zemljište sada raspoređuju jedinice lokalne samouprave, jer će tada zemljište ostati kod lokalnih poljoprivrednika. Oni su kao ratari svjesni da se zemljište po prioritetu treba dati stočarima, jer oni ne mogu razvijati stočarstvo bez poljoprivredne zemlje, no onda su tu oni, ratari, a ne da zemljište opet ode velikim poljoprivrednim tvrtkama ili tvrtkama iz drugih sredina.

Uz predavanje o novim sortama sjemena i načinu zaštite ratarskih kultura djelatnik Regionalne razvojne agencije Panora Požega, Stjepan Jakopović, održao je predavanje kako koristiti EU fondove, kako prijaviti projekte na mjere koje su trenutno raspisane i za mjere za koje slijede novi natječaji. Neki od članova Ledine su se prijavili na mjere, dio njih nisu prošli sa svojim projektima, a dio je dobio sredstva. Pozitivna iskustva ima Branko Pilaš koji je iz mjere 6.1.1. dobio 50.000 eura za mjeru poticaja nabavke poljoprivredne mehanizacije kao mladi poljoprivrednik do 40 godina.

- Danas je jako bitno da smo upoznati sa načinom povlačenja novca iz EU za tu namjenu. Planirali smo osnovati proizvođačku organizaciju, koja bi nam u tome pomogla i u našem udruživanju za proizvodnju, no nismo našli čovjeka koji bi nam vodio poslovanje, pa to još nismo realizirali. Da imamo zaposlenu osobu puno bi nam bilo lakše raditi i sve organizirati, što ćemo sigurno u budućnosti morati riješiti - istakao je dopredsjednik “Ledine“ Mario Glavaš.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska