Breadcrumbs

Utorak, 06 Veljača 2018 13:50

Dan sigurnijeg interneta u OŠ Julija Kempfa

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽANA RADIONICA SIGURNIJEG PONAŠANJA „(NE)PRIJATELJ U DŽEPU“ -

POŽEGA - Povodom dana Dana sigurnijeg interneta, u OŠ Julija Kempfa u suradnji s Policijskom upravom požeško-slavonskom održana je radionica za učenike šestih razreda pod nazivom „(Ne)prijatelj u džepu“.

IMG 2827Silvija Crnković, psihologinjaCilj ove radionice je poučiti djecu o sigurnijem ponašanju na društvenim  mrežama i internetu općenito te prevenirati stopu vršnjačkog nasilja na internetu tzv. cyberbullyinga.

- Ove radionice su ujedno i nastavak kontinuiranog rada na ovoj problematici u našoj školi budući da su tijekom prošlog polugodišta ove školske godine održani roditeljski sastanci s oko 200 roditelja kako bi se i oni što detaljnije upoznali  s opasnostima koje su djeci dostupne na internetu, ali ujedno i kako bi naučili zaštiti svoju djecu od cyberbullyinga - rekla nam je psihologinja u OŠ Julija Kempfa Silvija Crnković.

Istraživanja pokazuju kako više do 90% djece u Hrvatskoj dobi od 11 do 18 godine koriste Internet, više od 98% djece ima otvoren Facebook profil, a čak više od 68% djece ima otvoren Facebook profil prije 13 godine, što je zakonski zabranjeno. Posebno je zabrinjavajuće da su djeca ustvari odavno “pobjegla” s Facebooka u potrazi za drugim, novim aplikacijama gdje je velika mogućnost zlostavljanja i vrijeđanja na anoniman način.

IMG 2824- Iskustvima iz škole i slučajevima koje smo imali uvidjeli smo da je taj virtualni svijet vrlo opasan, jer potencijalni nasilnici kriju se “iza ekrana”. Upravo kroz ovakve radionice djeci se nastoji prikazati što ih sve može snaći na internetu, od toga da nije baš sasvim bezazleno staviti svoje fotografije, davati svoje osobne podatke, te doživljavati sve osobe koje im se javljaju na internetu kao prijatelje. Nastojimo to osvijestiti i roditelje jer oni nerijetko smatraju kako djeci treba dati određenu dozu slobode i individualnosti te da ne treba zadirati toliko u njihove aktivnosti na internetu, što je potpuno krivo. No, pokušali smo dati roditeljima do znanja da ne idu i u onu drugu krajnost zabrane interneta već da treba pronaći pravu ravnotežu i mjeru u kontroli jer posljedice zlostavljanja putem interneta su vrlo opasne za psihološko zdravlje djeteta - rekla je Silvija Crnković.

Cyberbullying je vršnjačko nasilje među djecom i tinejdžerima putem interneta i mobilnih telefona te poprima zabrinjavajuće razmjere, a neki policijski podaci ukazuju da je najmanje 25% mladih u Hrvatskoj bilo žrtvom takvog nasilja. Preko 90% učenika osnovnih škola imaju pametne telefone i IMG 2830Siniša Sabljak, policijski službenik za prevencijusvakodnevno su na internetu i društvenim mrežama, a jedan „like“ postao je mjerna jedinica za popularnost među mladima. Da bi dobili što više „likeova“, mladi objavljuju na svojim profilima kompromitirajuće fotografije na granici pornografskog sadržaja, koje njihovi prijatelji dijele dalje.

- Od kada je aktivirana aplikacija Red button sve je više prijava jer ih mogu podnositi i sama djeca i to anonimno. Aplikacija je namijenjena svima, ali posebno je prilagođena djeci i ista omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koje se sumnja da je nezakonit. Porazno je da se uznemiravanje putem interneta rijetko prijavljuje roditeljima, nastavnicima i policiji, tako da dosta takvog ponašanja ostaje u tamnoj brojci. Na području PU požeško-slavonske tijekom 2017. godine evidentirano je ukupno 28 kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 14 kaznenih djela. Internetsko nasilje treba što prije prijaviti policiji jer je digitalni trag tada najlakše pratiti. Svako sumnjivo ponašanje na internetu trebalo bi prijaviti čak iako se izbjegne bilo kakva opasnost jer možda netko drugi to neće uspjeti te će postati žrtva - rekao je policijski službenik za prevenciju Siniša Sabljak u PU požeško-slavonskoj.

IMG 2821Na pitanje Lana Biondić učenica šestog razreda kaže kako je svjesna problema koji mogu nastati. - Moje objave na Facebooku gleda i mama, a najviše ga koristim za praćenje rasporeda treninga. Svjesna sam svih opasnosti i među prijateljima imam osobe koje poznajem, a sadržaj koji objavljujem prati i mama.

Na isti način društvene mreže koristiti i Teo Hodak koji koristi Facebook i Instagram.  - Imam na Instagramu oko 500 pratitelja, ali objavim tek poneku fotografiju s rođendana i slično. Znam koji su sadržaji primjereni i držim se toga.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska