Utorak, 06 Veljača 2018 12:59

Vozači i dalje parkiraju na mjesta označena za invalide

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMETNA (NE)KULTURA -

POŽEGA – Dok savjesni vozači ne pomišljaju stati i parkirati vozilo na označenom mjestu za osobe s invaliditetom ima i onih kojima to ne stvara nekakav problem i zbog toga ih ne grize savjest. Osobe s 80 ili više posto invaliditeta i osobe s oštećenjem nogu 60 ili više posto imaju pravo koristiti znak kojim dokazuju pravo parkiranja vozila na mjestu označenom za osobe s invaliditetom.

Propisani znak se ne veže uz vozilo nego uz osobu tako da ga se može istaknuti i na automobil koji nije u vlasništvu osobe s invaliditetom. Osoba sama odabire registraciju automobila na koju staviti znak. No znak pristupačnosti vrijedi samo kada vozilom upravlja ili se u njemu vozi osoba s invaliditetom.

Često svjedočimo kako neki nesavjesni vozači kao da imaju veliku želju parkirati svoje vozilo na predviđenom i označenom mjestu za osobe s invaliditetom. Neke od njih ne posluži sreća i bivaju sankcionirani i “olakšani” za 700 kuna kolika je kazna za taj prekršaj.

Policijski su službenici na području Policijskih postaja Požege i Pleternice u 2017. godini utvrdili 175 prekršaja onih koji su parkirali vozilo na mjestu namijenjenom za osobe s invaliditetom.

-Vezano za vaš upit obavještavamo vas da su tijekom protekle godine na području Policijske postaje Požega utvrđena 174 prekršaja iz članka 82. st.1 t. 13 kažnjivo po članku 82. st. 3 (parkiranje na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom), dok je na području Policijske postaje Pleternica u istom razdoblju utvrđen jedan takav prekršaj – navodi se u odgovoru kojeg smo na naš upit dobili iz Policijske uprave požeško-slavonske.

U 2016. godini je utvrđen 131 prekršaj parkiranja na mjestima namijenjenim za invalide na području koje pokriva Policijska postaja Požega dok je u 2015. godini u prvih 11 mjeseci takvih prekršaja bilo 150.