Utorak, 11 Rujan 2012 20:41

Želi od drveta izraditi postaje križnog puta

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBRADA DRVETA DUGOGODIŠNJI POSAO I HOBI -

BUK - Milan Trčka iz Buka u Požeštini je uglavnom poznat po svom stolarsko-drvotokarskom obrtu s kojim uspješno nastavlja dugu obiteljsku tradiciju no, neki će se rado pohvaliti kakvim umjetničkim drvenim predmetom ili reljefom čiji je autor upravo Milan. - Volim obrađivati drvo i od njega raditi razne figurice ili reljefe ali taj svoj talent smatram samo hobijem. Prvi duborez sam izradio 1975.godine kada mi je bilo samo 17 godina i od tada sam postepeno nastojao usavršavati svoj rad. Ono što bih napravio darivao sam najprije prijateljima a tek kasnije sam davao ili prodavao i drugima – rekao je Milan.

Motivi i predmeti koje radi u drvetu ili od drveta uglavnom su namijenjeni sakralnim objektima pa se tako njegov rad nalazi i na glavnom oltaru crkve u Kotor Varošu. Izradio je i desetak kipova sv.Florijana za dobrovoljna vatrogasna društva a reljefima s vjerskim motivima ni nezna broj. Osobito je ponosan na reljef da Vincieve„Posljednje večere“. - Bog mi je dao talent pa uz volju i strpljenje nema toga što ja ne mogu napraviti. Trenutno radim veliki križ koji su naručili mještani Požeške Koprivnice. Obzirom da će stajati na otvorenom radim ga od lipovog drveta jerlipovina najbolje podnosi atmosferske prilike. Osobno bih jako volio da za našu župu u Buku napravim postaje križnog puta i to sam već predložio župniku. Također mi je želja izraditi kakav kip ili reljef za neki od biskupijskih prostora ili crkvi – dodao je Milan.

Koliko je kipova i reljefa proteklih godina izradio Milan nije brojao a dio toga bilo je predstavljeno na jednoj izložbi 2004.godine. O slijedećoj za sada ne razmišlja jer, podsjeća, za njega je sve to samo hobi. Volio bi ipak da se tim hobijem nastavi baviti neki od njegove trojice sinova. - Čini mi se da jedan 'ima žicu' za drvo ali je pitanje koliko će, kad odraste, u tome vidjeti mogućnost za život. Ja osobno, dok god budem mogao, u slobodno vrijeme ću nastaviti obrađivati drvo jer mislim kako svoj najbolji kip još nisam napravio – zaključio je Milan. (v.m.)